- TM 5
Składniki
BUŁECZKI Z CHORIZO I BOCZKIEM
- 400 g mąki chlebowej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 200 g kiełbasy chorizo, pokrojonej w 2 mm plastry
- 60 g boczku, wędzonego, pokrojonego w 1 cm kostkę
- 500 g wody
- 25 g drożdży świeżych, pokruszonych
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia miksującego wlać 350 g wody, dodać drożdże, podgrzać 2min/37'C/obr.1.
Dodać mąkę chlebową, mąkę pszenną i sól, wymieszać 30s/obr.6, następnie wyrobić 5min/"Ciasto" . Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym do wyrośnięcia na około 1 godz.
Po tym czasie ciasto przemieszać za pomocą kopystki i wyrobić 1min/"Ciasto" .
Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, uformować kulę, następnie podzielić ją na 18 porcji.
Każdą kulę spłaszczyć dłońmi na okrągły placek. Na środku każdego placka ułożyć chorizo i boczek. Brzegi każdego placka zawinąć do góry, złączyć i uformować okrągłe bułeczki.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej bułeczki złączeniami do dołu, zachowując min. 5 cm odstępy. Bułeczki przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do podwojenia objętości (ok.40 min).
Rozgrzać piekarnik do temp. 220'C.
Do żaroodpornego naczynia wlać pozostałe 150 g wody, naczynie umieścić na dnie piekarnika. Na środkowej szynie piekarnika umieścić blachę z bułeczkami.
Piec ok. 15-18 min. Upieczone bułeczki wyjąć i przełożyć na kratkę do studzenia ciast.
Porady
Można podawać z różnego rodzaju sosami...(czosnkowy, pomidorowy...).
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Super przepis. Zrobiłam, ale jakieś takie suche były. No i bułki przed pieczeniem nie chciały wyrosnąć. Ciekawe czemu. Nie poddam się - następnym razem wyjdą lepsze
Are you sure to delete this comment ?