Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
45min
porcja/porcje/porcji
25
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Składniki
Wariant Ciasto drożdżowe z kruszonką
- Kruszonka:
- 50 g masła
- 50 g cukru
- 60 g mąki krupczatki
- 1 łyżeczki cukru waniliowego
- Ciasto
- 125 g mleka roślinnego
- 24 g drożdży
- 45 g cukru
- 1 łyżeczki cukru waniliowego
- 300 g mąki
- 50 g masła
- 1 jajko
- 1/4 łyżeczki soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Kruszonka:
Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na kruszonkę, wymieszać 10 s/obr. 6, przełożyć do innego naczynia.
Ciasto:
Do naczynia miksującego wlać mleko, drożdże, cukier, cukier wanilinowy, podgrzewać 2 min 30s/37ºC/obr. 1.
Dodaj mąkę, masło, jajko, sól wyrobić 2 min/ "Blokada naczynia miksującego" / "Ciasto" .
Sprawdzić konsystencję, jeśli bardzo się klei to dodać 2 czubate łyżki mąki wyrobić 1min/"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto"
Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć ręcznikiem i odstawić na ok 90 min.
Po tym czasie włożyć do keksówki posmarowanej masłem, posypać kruszonką, ciasto przykryć i odstawić na 30-40 minut.
Piec: 35 min/180ºC, góra dół.
Ciasto drożdżowe Martkowe
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?