thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
45min
porcja/porcje/porcji
25 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Wariant Ciasto drożdżowe z kruszonką

  • Kruszonka:
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 60 g mąki krupczatki
  • 1 łyżeczki cukru waniliowego
  • Ciasto
  • 125 g mleka roślinnego
  • 24 g drożdży
  • 45 g cukru
  • 1 łyżeczki cukru waniliowego
  • 300 g mąki
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki soli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasto drożdżowe Martkowe
  1. Kruszonka:
    Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na kruszonkę, wymieszać 10 s/obr. 6, przełożyć do innego naczynia.
    Ciasto:
    Do naczynia miksującego wlać mleko, drożdże, cukier, cukier wanilinowy, podgrzewać 2 min 30s/37ºC/obr. 1.

    Dodaj mąkę, masło, jajko, sól wyrobić 2 min/ Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" / Ciasto"Ciasto" .
    Sprawdzić konsystencję, jeśli bardzo się klei to dodać 2 czubate łyżki mąki wyrobić 1min/Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" /Ciasto"Ciasto"
    Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć ręcznikiem i odstawić na ok 90 min.
    Po tym czasie włożyć do keksówki posmarowanej masłem, posypać kruszonką, ciasto przykryć i odstawić na 30-40 minut.
    Piec: 35 min/180ºC, góra dół.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Wariant Ciasto drożdżowe z kruszonką

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?