thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
18 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
  • TM 31
opublikowany: 26/12/15
zmieniono dnia: 25/03/16

Składniki

CIASTO NA SPÓD

  • 200 g margaryny "Kasi"
  • 6 łyżek cukru
  • 2 jajka całe
  • 1 łyżek kwaśnej śmietany, 12%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 g mąki pszennej

MASA SEROWA

  • skórki pomarańczy
  • olejek pomaranczowy
  • 100 g rodzynek
  • 250 g margaryny "Kasi"
  • 2 budynie, śmietankowe
  • 300 g cukru
  • 10 żółtek, białka zostaw do ubicia piany
  • 2000 g ser biały, półtłusty

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    MASA SEROWA
  1. Przygotuj dużą miskę do zmieszania masy serowej ( wygodna ok. 9 litrów)

    jesli nie masz sera zmielonego: podziel ser i zmiel - 30 sek/obr.5 przełożyć do miski 

    -umyj Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego"  założ  motylek i żółtka ubij z cukrem - 40 sek./ obr. 4

    - do ubitych żółtek dodaj: 500 g zmielonego sera i pozostałe składniki ( budyń, Kasię, rodzynki, olejek i skórkę pomarańczową)- wymieszaj 1 min / Ciasto"Ciasto"  

    - wlej  zawartość Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" do zmielonego sera i dobrze zmieszaj w misce

    - umyj i wysusz Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" załóż motylek i ubij piane z białek - 4 min/ obr.3- 4

    - dodaj pianę  do masy serowej i delikatnie wymieszaj

    - wylej masę serową na blachę i wyrównać powierzchnię 

    - pozostałą część ciasta na spód rozwałkuj, potnij na paseczki i ułóż z nich na serniku kratkę

    piec min. 60 min. - czasem 10 min dłużej - trzeba sprawdzać patyczkiem - temp. 180 stopni

    UWAGA - SERNIK JEST NAJLEPSZY DWA DNI PO UPIECZENIU!

     

     

     

  2. CIASTO NA SPÓD
  3. Przygotuj dużą blachę, wyłóż papierem do pieczenia.

    Włącz piekarnik.

    Wszystkie składniki wrzuć do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego"   -   3 min.Ciasto"Ciasto"

    oddziel 1/3 części ciasta z której zrobisz kratkę na wierzchu sernika

    resztę rozwałkować i wyłóż na dnie blachy jako spód ciasta.

     

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Tradycyjny Sernik Świąteczny Babci

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?