Składniki
Dekoracja*****
Masa do przełożenia blatów biszkoptowych:
- 800 ml śmietany kremówki 36%
- 375 g serka mascarpone
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub pasty waniliowej****
Nasączenie:
- przegotowana, zimna woda z sokiem z cytryny
- lub odgazowany Sprite
Składniki na 2 blaty biszkoptowe:
- 3 jaja
- 130 g cukru drobnoziarnistego
- 70 g mąki pszennej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- barwniki spożywcze w proszku,paście lub żelu( nie w płynie!) *
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Musimy upiec 6 blatów biszkoptowych, każdy innego koloru.
Jednorazowo pieczemy 2 blaty.
Piekarnika nastawić na 170*C.
Dno 2-óch okrągłych tortownic lub innych okrągłych foremek o średnicy 20-21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki zostawiamy wolne, totrownic niczym nie smarujemy( dzięki temu biszkopt równo wyrośnie)
Na pokrywie naczynia miksujacego postawić miske i odmierzyć obydwie mąki. Mąki dokładnie wymieszać np. trzepaczka lub przesiać przez sito** i odstawić. Tak samo odmierzyć cukier. Białka oddzielić od żółtek. Do naczynia miksujacego założyć motylek, wlać białka, dodać szczyptę soli i ubijać 2,5 min./obr.4, następne miksując dalej ok.2 min., przez otwót w pokrywie powoli, stopniowo wsypywać cukier. Zmniejszyć obroty do 3 i dodawać po jednym żółtku mksując ok. 1 min. . Dodać mąkę i delikatnie wymieszać kopystką z ubitą masą jajeczną lub zmiksować ok.30sek.-1 min./obr 1. Ciasto podzielić na pół i do każdej części dodać odrobinę wybranego barwnika i delikatnie wymieszać. Przelać do dwóch tortownic , wstawić do nagrzanego piekarnika na ok.18-20 min. temp.170-180*C.
W taki sam sposób upiec jeszcze 4 blaty.
Do naczynia miksującego założyć motylek, wlać dobrze schłodzoną śmietanę i serek mascarpone oraz pozostałe składniki. Ubijać obr.4- pwyłączyć w momencie, kiedy powstanie gęsty krem- bardzo szybko.
Blaty biszkoptowe, począwszy od dołu do góry, układać należy w kolejności:
fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony (EFEKT TĘCZY)
Każdy blat nasaczyć według uznania wodą z cytryną lub odgazowanym sprite'em (uważać, żeby nie przemoczyć tortu) posmarować 1/5 masy śmietanowej.
Może być dowolna wedle własnego upodobania.
Przykładowo: wystarczy ubić dodatkowo(sposób wykonania jak do masy do przesmarowania biszkoptów): 0,5 l śmietany kremówki+ 250 g mascarpone+3 łyżki cukru pudru+0,5 łyzeczki ekstraktu waniliowego, obsmarować tą masą górę i boki tortu.
(Dekoracja jak na zdjęciach opisana we wskazówkach.)
2 blaty biszkoptowe:
Masa do przełożenia blatów biszkoptowych:
Złożenie tortu:
Dekoracja toru:
Porady
Tort jest czasochłonny, ale bardzo efektowny, co szczególnie doceniają maluchy i nie tylko
Warto pracę rozłożyć sobie na 2 dni: pierwszego upiec blaty biszkoptowe a drugiego złożyć tort i udekorować.
*im świeższe jaja tym wieksza objetość ubitej piany, a zatem bardziej puszyste i wyższe ciasto
**napowietrzenie mąki, dzięki temu ciasto bedzie bardziej puszyste
***potrzebujemy 6 kolorów: czerwonego, pomarańczowego, żółtego, zielonego, niebieskiego i fioletowego.
Wystarczy, że będziemy mieli trzy podstawowe kolory: żółty, niebieski i czerwony. Kolor pomarańczowy otrzymamy przez zmieszanie: żółtego+ czaewonego, kolor fioletowy- mieszając czerwony i niebieski, kolor zielony-mieszając niebieski i żółty.
Kolory po upieczeniu są intensywniejsze niż przed, stąd nalezy uważać, aby nie przesadzić z ilością barwnika. Barwiki w żelu,paście lub proszku są bardzo skoncentrowane, więc wystarczy naprawdę niewielka ilość.
**** jeśli nie mamy ekstraktu waniliowego i pasty waniliowej, możemy ostatecznie użyć cukru waniliowego
*****Dekoracja na torcie dla Przepisowni(jak na zdjęciach):
Masę śmietanową (750ml śmietany kremówki 36%+ 375g mascarpone+3łyzki cukru pudru+ łyżeczka ekstraktu waniliowego; wykonanie jak wyżej) podzielić na 7 części, każdą zabarwić odrobiną barwnika(6 kolorów+ 7-iódma część pozostawić białą). Białą masą posmarować wierzch tortu. Każdą pozostałą masę przełożyć do oddzielnych woreczków do dekorowania, odciąć końcówkę i wyciskać punktowo masę, następnie rozcierać łyżeczką tworząc efekt "tęczowych płatków" . Najlepiej technikę tę widać w poniższym filmiku instruktarzowym:
//www.youtube.com/watch?v=bVZN6yVA0Ls
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Dzięki za przepis! Zrobiłam na urodziny córki, dzieciaki były zachwycone! Pyszny, lekki, efektowny.
qbicus:ja robiłam dwa razy i poprostu siper. Jutro robię 3 raz
Super smaczny
Dzieci i dorośli zachwyceni
Lepszy w wersji z Spritem
Zrobiłam na urodziny dziecka, nie nasaczalam, tylko każdą warstwę posmarowałem dżemem porzeczkowym. Mimo że miałam za mało barwników, torcik ładny i smaczny.
Dziękuję za pomysł
Torcik w brew pozorom nie był pracochłonny. Wyszedł bardzo smaczny. Najważniejsze że synek był zachwycony
wyszedł! smaczny i kolorowy.
TORT REWELACJA! DZIECKO WNIEBOWZIĘTE!
Biszkopt wyszedł kiepsko niski, lepszy przepis na biszkopt tu: http://www.przepisownia.pl/przepisy/m%C3%B3j-idealny-biszkopt-o/453111.
Do tego ta masa to samo woda po kilku chwilach, że nie nadawała się do dekoracji : (
Myślałem że będzie bardziej pracochłonny POLECAM!! - dzieciaki przeszczęsliwe
[[wysiwyg_imageupload:2636:]]
www.tomaszkoscik.com
Mam pytanie potrzebuje tort na piatek rano do przedszkola, czy jesli zaczne go szykowac w srode wieczorem to bedzie dobry czy za stary?
Are you sure to delete this comment ?