Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
0
porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
Składniki
BISZKOPT I
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 jajek
- 200 g mąki
- 200 g cukru
BISZKOPT KOKOSOWY
- 1 łyżka mąki pszennej
- 200 g wiórków kokosowych
- 150 g cukru
- 5 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
MASA I
- 0,5 litra mleka
- 2 budynie smietankowe
- 3-4 łyżki kawy waniliowej capucino
- 1 kostka masła
MASA II
- 1 opakowanie żelatyny
- 1 łyżka mleka
- 2 śmietany "śnieżka"
- 1/2 litra słodkiej śmietany kremówki
- 1 biała czekolada
- 1 duża paczka biszkoptów
- 2 Łyżki wiórków kokosowych
- 50 g adwokata
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Nagrzać piekarnik na 180c
1. WYKONANIE BISZKOPTU I :
Założyć motylek ,wbić białka,dodać szczypte soli i ubić pianę 3-4 min/obr.3 ,po upływie około2 min.stopniowo dodawać cukier i żółtka.Zdjąć motylek i dodać mąkę ,proszek do pieczenia,kakao i wyrobić 40s/obr5. Piec około 30-40 minut
2. WYKONANIE BISZKOPTU KOKOSOWEGO :
Założyć motylek i ubić białka ze szczyptą soli 3-4 min/obr3 dodając po upływie 2 min cukier. Zdjąć motylek i do piany dodać pozostałe składniki i wyrobić 40s/obr5.Piec około 30min.
3. WYKONANIE MASY I:
Ugotować 2 budynie w 0,5 l mleka i ostudzić .Utrzeć masło rozdrbnić 30s/obr5 i dodać przestudzony budyń i suchą kawe i wyrobić 2min/obr5-6
4. WYKONANIE MASY II:
Do naczynia pokruszyć białą czekoladę i dodaćmleko-podgrzać 2min/80c/ob2.Przełożyć do miseczki ,umyć TM i dobrze wysuszyć. Zelatynę rozpuścić w 3/4 szklanki wody.Założyć motylek ,wlać kremówke i ubić 4-6 min/obr3 .Po upływie 1,5 min stopniowo dolewać adwokata,dołożyć pokruszone biszkopty,wiórka kokosowe ,rozpuszczoną czekoladę i żeltyne.
5. PRZEŁOŻENIE PLACKÓW :
Połowa BISZKOPTU I , połowa MASY I - PLACEK KOKOSOWY - reszta MASY I - druga połowa BISZKOPTU I - MASA II . Po wierzchu posypać kokosem.
Porady
Może przepis wydaje się pracochłonny , ale za to efekt końcowy przy degustacji powala
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Przepis bardzo ciekawy, ale cos z nim jest nie tak.. W skladnikach w biszkopcie I brak informacji o uzyciu kakao natomiast w wykonaniu juz jest. Ile ma być tego kakao i czy to przypadkiem nie pomylka, bo według mnie Rafaello jest białe..
MNIAM , MNIAM PYCHOTKA
JEST SUPER MNIAM