![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/8bdhtg5q-1dec5-142379-cfcd2-460dx5y2/f7859362-482c-45d8-8844-244886de7040/main/tort-kokosowy-szachownica.jpg)
- TM 31
Składniki
- Biszkopt jasny:
- 4 jajka
- 80 g cukru
- 180 g mąki pszennej
- 10 g oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Biszkopt ciemny:
- 4 jajka
- 80 g cukru
- 160 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki gorzkiego kakao
- 10 g oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Krem:
- 4 łyżeczki żelatyny
- 50 ggorącej wody
- 100 g likieru kokosowego
- 500 g śmietany kremówki, 30%
- 50 g cukru pudru
- wiórki kokosowe do posypania
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Biszkopty:
1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C.
2. Na noże w czystym i suchym naczyniu miksującym założyć motylek.3. Białka oddzielić od żółtek, białka umieścić w naczyniu miksującym, ubić na pianę 3 min/obr.3
.
4. Dodać żółtka i cukier, ubić 2 min/obr.3.
5. Dodać pozostałe składniki na jasny biszkopt, wymieszać 20s/obr.2.
6. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 20 cm, piec 15-20 minut.
7. Czynności z punktów 1-6 powtórzyć ze składnikami na ciemny biszkopt.
8. Ułożyć jeden biszkopt na drugim. Długim, ostrym nożem wycinać kolejno obręcze szer. ok. 2 cm (uzyska się kilka, różnej wielkości obręczy). W największej obręczy z ciemnego biszkoptu umieścić mniejszą obręcz z jasnego biszkoptu. Układć obręcze naprzemiennie jedna w drugiej, aż utworzą dwukolorowy placek.
Czynność powtórzyć z pozostałymi obręczami, utworzą drugi placek. Obydwa placki zwilżyć wodą
( ja zrobiłam poncz; herbata z alkoholem)
Krem:
9. W osobnym naczyniu rozpuścić żelatynę w wodzie, wymieszać z likierem.
10. Na noże w naczyniu miksującym założyć motylek.
11. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać schłodzoną kremówkę, ubić obr.3 (dopóki nie ubije się na sztywno), w trakcie ubijania dodać cukier.
12. Dodać żelatynę, wymieszać 10s/obr.1.
13. Część kremu rozsmarować na jednym placku, starając się wypełnić nim także miejsca pomiędzy okręgami. Przykryć drugim plackiem. Pozostałym kremem posmarować wierzch i boki ciasta, posypać wiórkami kokosowymi.
Smacznego
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Widzę, że przepis ma już dwa latka, ale nikt go nie komentował. Myslę, że warto wypróbować bo jest oryginalny. Dodaję do swojego zbiorku.![Big Smile Big Smile](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/bigsmile.png)
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"