- TM 31
Składniki
Beza
- szczypta soli
- 100 g cukru pudru, zrobiony w TM
- 3 białka jaja kurzego
Ciasto
- 150 g mąki
- 100 g masła
- 15 g kwaśnej śmietany
Nadzienie
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 150 g słodkiej śmietany 30%
- otarta skórka z cytryny
- 240 g soku z cytryny
- 150 g cukru pudru
- 3 żółtka
- 2 jajka
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto, miksować 20 sek/obr 4-5.
Przełożyć ciasto do innego naczynia i na 30 minut umieścić w lodówce, po tym czasie zetrzeć na tarce i wyłożyć nim naczynie do tarty. Zapiec w piekarniku 15 min, 180oC
Jajka, żółtka i cukier puder utrzeć za pomocą motylka 2 min/obr.4.
Dodać sok z cytryny, śmietanę, mąkę ziemniaczaną i otartą skórkę z cytryny, miksować 9 min/temp. 90oC/obr.2(po 5 min obr.3).
Uzyskamy konsystencję rzadkiego kisielu, przełożyć do innego naczynia, lekko ostudzić.
Założyć motylek, do naczynia włożyć białka, szcyptę soli i ubijać na obr 4. do uzyskania piany.
Nadal ubijając powoli wsypywać cukier puder.
Na podpieczone ciasto wyłożyć masę cytrynową, a na nią ubitą pianę.
Piec w temperaturze 180oC ok pół godziny
Ciasto
Nadzienie cytrynowe
Beza
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Faktycznie jak zapisywałąm przepis to zdjęcie było, ale teraz zniknęło. Za to przepis jets smakowity. Uwielbiam tarty i ta bardzo przypadło mi do smaku.
Zamieściłam zdjęcie i nie wiem dlaczego nie zostało dodane, próbowałam kilka razy