Składniki
Ciasto
- 6 łyżek cukru
- kilka łyżek zimnej wody
- 300 g mąki
- 3/4 kostki zimnego masła, pokrojonego na kawałki
- 1 żółtko
Masa
- 3 opakowania cukru waniliowego
- 1 cytryna (wyciśnięty sok)
- 3 jajka
- 1 szklanka śmietany 18%
Dekoracja
- cukier kryształ
- listki mięty lub melisy
- plastry cytryny lub limonki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st. C
2. Do "Blokada naczynia miksującego" wsypać składniki na ciasto wg podanej kolejności. Wyrobić 2 min./"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto"
2. Ciasto wyłożyć do formy na tartę i równomiernie zagnieść, pamiętając o rozprowadzeniu ciasta także na bokach formy (ciasto także rozwałkować na stolnicy). Włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec 10 minut w temp. 180 st.C (aż się przyrumieni).
3. Założyćmotylek. Roztrzepać jajka 30 s/obr.4. Dodać śmietanę, 3 opakowania cukru waniliowego oraz sok wyciśnięty z cytryny. Wymieszać 1 min/obr.4
4. Powstałą masę wylać na podpieczony i przestudzony spód. Wstawić tartę do piekarnika na 10-12 minut.
5. Tartę posypać cukrem kryształem oraz udekorować plastrami cytryny/limonki oraz listkami melisy/mięty.
Smacznego!
Porady
Deser będzie mniej kaloryczny jeśli połowę śmietany zastąpi się serkiem homogenizowanym.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
kompletnie mi nie wyszło. Jeden wielki kapeć, chociaż trzymałam o wiele więcej w pikarniku Tylko szkoda produktów
Pomimo wydłużonego czasu na pieczenie samego dołu i potem całości też - tarta wyszła zbyt miękka
Zrobilam dzisiaj jako mój pierwszy przepis z przepisowni Pycha
Świetna, przepyszna, rewelacyjna... już dzisiaj się za nią zabieram !!!! Polecam
Tarta przepyszna, na pewno zrobię na weekend!!!
Jutro będziemy kosztować