Składniki
- 35 g masła, plus dodatkowa porcja do posmarowania
- 350 g pieczarek, przekrojonych na połówki
- 250 g cebuli, ok. 2 sztuki
- 10 liści kapusty białej, sparzone
- 2 łyżeczki grzybów suszonych, mielonych
- 350 g kaszy gryczanej
- sól, pieprz, przyprawa uniwersalna do smaku
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Cebulę rozdrobnić 3 s/ obr.5
2. Dodać 25 g masła i poddusić 3 min/Varoma/obr.1
3. Do naczynia wrzucić pieczarki, rozdrobnić 4 s/obr.4. Dodać 10 g masła, 2 łyżeczki suszonych grzybów, posolić do smaku. Dusić 4 min/Varoma/"Obroty wsteczne" /obr.1. Przełożyć do innego naczynia.
4. Naczynie miksujące umyć. Do koszyczka wsypać kaszę gryczaną i przepłukać pod bieżącą wodą. Do naczynia wlać 700 g wody, włożyć koszyczek z kaszą i zamknąć naczynie. Nałożyć przystawkę do gotowania na parze, na której uprzednio poukładać liście kapusty. Gotować 30 min/Varoma/obr.1
5. Ugotowaną kaszę wymieszać z pieczarkami i cebulą. Farsz doprawić wedle uznania i zawijać w liście kapusty. Gołąbki poukładać na dolnej i górnej części przystawki Varoma. Do naczynia dodać wodę (do 1 l). Nałożyć przystawkę i gotować 40 min/Varoma/obr.1
6. Gołąbki położyć na liściu kapusty w naczyniu żaroodpornym, obłożyć kawałkami masła, posypać szczyptą soli i zapiekać do momentu przyrumienienia.
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Porady
Pieczarki można zastąpić suszonymi (wcześniej namoczonymi w wodzie) albo mrożonymi grzybami.
Gołąbki można podawać także bez wcześniejszego zapiekania – prosto z Varomy polane masłem.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Zapisuję w ulubionych, bo widzę, że będą...
DLA MNIE PYSZNE PONIEWAŻ UWIELBIAM KASZĘ GRYCZANĄ.
Pyszne. Polecam. Latwe w przygotowaniu i zawsze wychodzi
Bardzo fajny i prosty przepis, gołąbki wyszły pyszne, wszystkim smakowały, może wreszcie dzięki nim udało mi sie trochę przełamać wielką miłość do mięsa w rodzinie mojego męża. Ja do przepisu dodałam jeszcze troche kaszy jaglanej, która została mi ze śniadania
Polecam
Gołąbki palce lizać... polecam do wypróbowania
Bardzo smaczna potrawa
Miałam okazję próbować, wyśmienite!!!!