thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
25 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
--

Składniki

Ciasto

  • 490 gramów mąki
  • 1 łyżeczek proszku do pieczenia
  • 120 gramów cukru pudru
  • 370 gramów margaryny
  • 6 zòltek
  • 2 łyżki gestej kwasnej smietany

Nadzienie

  • 8-10 kwaskowatych jablek
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki soku z cytryny

Pianka

  • 6 bialek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 budyn bez cukru (waniliowy lub smietankowy)

Kruszonka

  • 70 gramów mąki
  • 70 gramów margaryny
  • 70 gramów cukru
  • 100 gramów migdalòw obranych

Opròcz tego:

  • 4-5 łyżek bulki tartej
  • cukier puder do lukru

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Przygotowanie ciasta: do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlozyc wszystkie skladniki: okolo 90sek / obr 5. Zawinac w folie, wlozyc na 1h do lodòwki. Wyjac, rozlozyc na blaszke, wczesniej natluszczona, nakluc, podpiec: ok. 10min / 180°. Wyjac, przestudzic. Przygotowac nadzienie: jablka obrac, przekroic na 4, pokroic na plasterki, wlozyc do patelni (dobrej, nieporysowanej patelni), dodac wode, przykryc, poddusic na malym ogniu przez 15min (okolo, maja zmieknac, ale nie rozgotowac sie ! ). Zdjac z ognia, dodac cukier, cynamon, lekko wymieszac.  W szklance wymieszac sok z cytryny z maka ziemniaczana, dodac do jablek, poddusic wszystko razem jeszcze ze 2min. Przygotowac piane: ubic bialka: 2min / 37° / obr 4, uzywajac motylka. Kontynuowac ( bez temperatury), na obrotach 4, dodajac stopniowo cukier, potem budyn. Odlozyc. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlozyc migdaly, zmielic: kilka sek. / obr 9. Dodac pozostale skladniki, wyrobic: 20sek / obr 5. Przygotowac teraz cale ciasto: na podpieczony i przestygniety spòd, posypac bulke tarta, nalozyc nadzienie jablkowe, pokryc pianka; na koniec pokryc kruszonka migdalowa, rozkruszajac ciasto bezposrednio rekoma. Piec w nagrzanym piekarniku: ok. 30min / 180°. Wyjac, wystudzic, posypac cukrem pudrem, wlozyc do lodòwki na kilka godzin ( "odpocznie", fajnie przejdzie i jest smaczniejsze chlodne, szczegòlnie teraz, latem).

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Szarlotka z pianka i kruszonka migdalowa

Wydrukuj:

Komentarze