- TM 31
Składniki
Ciasto
- 490 gramów mąki
- 1 łyżeczek proszku do pieczenia
- 120 gramów cukru pudru
- 370 gramów margaryny
- 6 zòltek
- 2 łyżki gestej kwasnej smietany
Nadzienie
- 8-10 kwaskowatych jablek
- 1/4 szklanki wody
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżeczki cynamonu, mielonego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki soku z cytryny
Pianka
- 6 bialek
- 1/2 szklanki cukru
- 1 budyn bez cukru (waniliowy lub smietankowy)
Kruszonka
- 70 gramów mąki
- 70 gramów margaryny
- 70 gramów cukru
- 100 gramów migdalòw obranych
Opròcz tego:
- 4-5 łyżek bulki tartej
- cukier puder do lukru
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Przygotowanie ciasta: do "Blokada naczynia miksującego" wlozyc wszystkie skladniki: okolo 90sek / obr 5. Zawinac w folie, wlozyc na 1h do lodòwki. Wyjac, rozlozyc na blaszke, wczesniej natluszczona, nakluc, podpiec: ok. 10min / 180°. Wyjac, przestudzic. Przygotowac nadzienie: jablka obrac, przekroic na 4, pokroic na plasterki, wlozyc do patelni (dobrej, nieporysowanej patelni), dodac wode, przykryc, poddusic na malym ogniu przez 15min (okolo, maja zmieknac, ale nie rozgotowac sie ! ). Zdjac z ognia, dodac cukier, cynamon, lekko wymieszac. W szklance wymieszac sok z cytryny z maka ziemniaczana, dodac do jablek, poddusic wszystko razem jeszcze ze 2min. Przygotowac piane: ubic bialka: 2min / 37° / obr 4, uzywajac motylka. Kontynuowac ( bez temperatury), na obrotach 4, dodajac stopniowo cukier, potem budyn. Odlozyc. Do "Blokada naczynia miksującego" wlozyc migdaly, zmielic: kilka sek. / obr 9. Dodac pozostale skladniki, wyrobic: 20sek / obr 5. Przygotowac teraz cale ciasto: na podpieczony i przestygniety spòd, posypac bulke tarta, nalozyc nadzienie jablkowe, pokryc pianka; na koniec pokryc kruszonka migdalowa, rozkruszajac ciasto bezposrednio rekoma. Piec w nagrzanym piekarniku: ok. 30min / 180°. Wyjac, wystudzic, posypac cukrem pudrem, wlozyc do lodòwki na kilka godzin ( "odpocznie", fajnie przejdzie i jest smaczniejsze chlodne, szczegòlnie teraz, latem).
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
napisze tylko jedno słowo: PYCHOOOTA!!! Dziekuje za przepis
przepis w ksiązce radość gotowania tez taki zrobiłam
Kuchniamaryny - zapraszam na mój blog kulinarny. Kuchnia prosta metodą tradycyjną a także z wykonaniem TM, szybkie dania...więcej na blogu, serdecznie zapraszam www.marynawkuchni.wordpress.com
Upieklas dzisiaj Gabrysiu ? Ciesze sie, ze smakowalo Teraz poczekam na opinie Ilonki
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
wygląda apetycznie już wydrukowałam przepis będę próbować
Upiekłam, było pyszne!
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
wyszło pyszne na drugi dzień wyśmienite. Proponuję zrobić na spod 1/2 porcji w zupełności wystarczy na dużą blachę.
Aganiok
hmmm zobaczymy czy bedzie smaczne właśnie sie piecze...mała uwaga ciasto w czasie wyrabiania sie zakleiło 90 sekund to pomyłka nie mozna go wymieszać... margaryny została w kawałkach...ufff
Aganiok
Ale pychotka! Będę robić, choć jest dość pracochłonne. Ja jestem z natury wygodna i lubię szybkie efekty, jestem niecierpliwa. Przepis z pewnościa przekażę znajomej , miłośniczce szarlotek!
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Ciesze sie Adamczak
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
bardzo pyszna ta szarlotka zrobiłam ją dziś
igusia
Are you sure to delete this comment ?