- TM 31
Składniki
Ciasto
- 1 cytryna
- 1 cukier waniliowy
- 1 lyzka kwasnej gestej smietany
- 5 zòltek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 110 gramów cukru
- 375 gramów chlodnego masla lub margaryny
- 400 gramów mąki
Pianka
- 5 bialek
- 1 budyn waniliowy lub smietankowy w proszku
- 150-200 gramów cukru
- 1 szczypta soli
- 100 gramów oleju
Wiecej
- 600-700 gramów swiezych jagòd
- wiórki kokosowe
- 100 gramów maki do kruszonki
- cukier puder do posypania
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do "Blokada naczynia miksującego" wlozyc skòrke z cytryny i cukier: 10sek / Turbo. Dodac maslo: 10sek / obr 5. Dodac zòltka, smietane, make, cukier waniliowy, proszek do pieczenia: 50sek / obr 5. 1/3 ciasta wlozyc do lodòwki. Pozostala wylozyc foremke, nakluc widelcem, wstawic do nagrzanego piekarnika: 175-180° / 15min. Wyjac, zostawic do ostudzenia.
W tym czasie przygotowac pianke. Do "Blokada naczynia miksującego" wlozyc bialka i szczypte soli, zalozyc motylek: 2-2,5min / obr 3,5. Nastepnie na obr 3,5 dodawac stopniowo cukier, potem budyn, nastepnie olej ( ok. 2,5min). Pianke wylozyc na ciasto, posypac dosc grubo wiòrkami kokosowymi, wylozyc na to jagody ( jesli sa za kwasne, przesypac cukrem). Wyjac pozostala czesc ciasta z lodòwki, wlozyc do "Blokada naczynia miksującego" , dodac make: 20sek / obr 4. Rwac ciasto rekoma, przykryc jagody. Piec: 175-180° / ok.40min. Wyjac, zostawic do calkowitego ostygniecia. Posypac cukrem pudrem.
Ciasto
Porady
Przechowywac w lodòwce.
[[wysiwyg_imageupload:1458:]]
[[wysiwyg_imageupload:1459:]][[wysiwyg_imageupload:1460:]]
[[wysiwyg_imageupload:1461:]]
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Dałam tylko kostkę masła(200g) i wyszła naprawdę duża blacha pyszności. Zrobiłam z mrożonymi brzoskwiniami. Wyszło ok.
Fajne ciasto.polecam
pytanie za 100 punktów. Robił ktoś to ciacho z mrożonymi owocami??
Niestety, trzeba umyc Musimy ubic bialka, wiec "Blokada naczynia miksującego" musi byc czysty i suchy Mnie tez sie niezbyt chcialo, ale taka kolej rzeczy
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Dokładnie tak!. A mam pytanie, czy po zrobieniu ciasta, a przed robieniem pianki należy umyć naczynie? Umyłam, ale szczerze mi się nie chciało
Meg
Kazdy ma inne upodobania. Najwazniejsze, ze smakowalo
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Upiekłam ciasto, ale niektóre rzeczy pozmieniałam. Np. ilość masła w cieście (dla mnie i moich domowników taka ilośc masła byłaby za duza, więc dałam 250 g masła), zmieniłam też proporcje budyniu, dałam 2 budynie śmietankowe po 40 g do pianki, oraz cukru 80g a nie 110. Robiłam z borówkami amerykańskimi. Nie dodawałam też mąki do kruszonki tylko zamroziłam 1/3 ciasta i potem porwałam i porozgniatałam je na owoce. Do pianki dałam niepełną szklankę cukru (nie wiem w sumie ile to g., bo zapomniałam nastawić wagę na TM, ale chyba jakieś 200g ) Ogólnie rzecz biorąc - ciasto bardzo dobre. Pomysł ze skórką do kruchego ciasta - rewlracyjny (dzieki temu ciato czuć świeżością i takim orzeźwieniem). Kokos również mocno dodaje smaku. Polecam! ..aaa i cukier waniliowy dałam do pianki, a nie do ciasta Piekłam na standarowej blaszce do placków i następnym razem robiłabym na deko mniejszej np 28X23 lub coś w tym stylu
Meg
Ciesze sie Aniu, ze smakowalo
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Verciu ciasto jest pyszne dzisiaj upiekłam pomieszałam borówki z malinami nie mam już jagódek polecam
Szkoda, że nie ma już świeżych jagód Wypróbuję przepis z jerzynami Jutro idę do lasu na jerzyny
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/