thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
Średni

Składniki

Ciasto

  • 1 cytryna
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 lyzka kwasnej gestej smietany
  • 5 zòltek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 110 gramów cukru
  • 375 gramów chlodnego masla lub margaryny
  • 400 gramów mąki

Pianka

  • 5 bialek
  • 1 budyn waniliowy lub smietankowy w proszku
  • 150-200 gramów cukru
  • 1 szczypta soli
  • 100 gramów oleju

Wiecej

  • 600-700 gramów swiezych jagòd
  • wiórki kokosowe
  • 100 gramów maki do kruszonki
  • cukier puder do posypania

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasto
  1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlozyc skòrke z cytryny i cukier: 10sek / Turbo. Dodac maslo: 10sek / obr 5. Dodac zòltka, smietane, make, cukier waniliowy, proszek do pieczenia: 50sek / obr 5. 1/3 ciasta wlozyc do lodòwki. Pozostala wylozyc foremke, nakluc widelcem, wstawic do nagrzanego piekarnika: 175-180° / 15min. Wyjac, zostawic do ostudzenia.

  2. W tym czasie przygotowac pianke. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlozyc bialka i szczypte soli, zalozyc motylek: 2-2,5min / obr 3,5. Nastepnie na obr 3,5 dodawac stopniowo cukier, potem budyn, nastepnie olej ( ok. 2,5min). Pianke wylozyc na ciasto, posypac dosc grubo wiòrkami kokosowymi, wylozyc na to jagody ( jesli sa za kwasne, przesypac cukrem). Wyjac pozostala czesc ciasta z lodòwki, wlozyc do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" , dodac make: 20sek / obr 4. Rwac ciasto rekoma, przykryc jagody. Piec: 175-180° / ok.40min. Wyjac, zostawic do calkowitego ostygniecia. Posypac cukrem pudrem.

Porady

Przechowywac w lodòwce.

[[wysiwyg_imageupload:1458:]]

[[wysiwyg_imageupload:1459:]][[wysiwyg_imageupload:1460:]]

[[wysiwyg_imageupload:1461:]]

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ciasto lesniczego - cos slodszego do szkoly

Wydrukuj:

Komentarze

  • marca 8, 2017 at 15:56

    Dałam tylko kostkę masła(200g) i wyszła naprawdę duża blacha pyszności. Zrobiłam z mrożonymi brzoskwiniami. Wyszło ok.

  • kwietnia 8, 2016 at 20:11
    5.0

    Fajne ciasto.polecam  Glasses

  • stycznia 23, 2015 at 16:02

    pytanie za 100 punktów. Robił ktoś to ciacho z mrożonymi owocami??

  • sierpnia 31, 2013 at 23:24

    Niestety, trzeba umyc tmrc_emoticons.J) tmrc_emoticons.J) tmrc_emoticons.J)  Musimy ubic bialka, wiec Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" musi byc czysty i suchy tmrc_emoticons.)  Mnie tez sie niezbyt chcialo, ale taka kolej rzeczy tmrc_emoticons.J) tmrc_emoticons.J) tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • sierpnia 31, 2013 at 22:47
    5.0

    Dokładnie tak!. A mam pytanie, czy po zrobieniu ciasta, a przed robieniem pianki należy umyć naczynie? Umyłam, ale szczerze mi się nie chciało tmrc_emoticons.)

    Meg

  • sierpnia 31, 2013 at 22:27

    Kazdy ma inne upodobania. Najwazniejsze, ze smakowalo tmrc_emoticons.)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • sierpnia 31, 2013 at 22:18
    5.0

    Upiekłam ciasto, ale niektóre rzeczy pozmieniałam. Np. ilość masła w cieście (dla mnie i moich domowników taka ilośc masła byłaby za duza, więc dałam 250 g masła), zmieniłam też proporcje budyniu, dałam 2 budynie śmietankowe po 40 g do pianki, oraz cukru 80g a nie 110. Robiłam z borówkami amerykańskimi. Nie dodawałam też mąki do kruszonki tylko zamroziłam 1/3 ciasta i potem porwałam i porozgniatałam je na owoce. Do pianki dałam niepełną szklankę cukru (nie wiem w sumie ile to g., bo zapomniałam nastawić wagę na TM, ale chyba jakieś 200g tmrc_emoticons.)) Ogólnie rzecz biorąc - ciasto bardzo dobre. Pomysł ze skórką do kruchego ciasta - rewlracyjny (dzieki temu ciato czuć świeżością i takim orzeźwieniem). Kokos również mocno dodaje smaku. Polecam! ..aaa i cukier waniliowy dałam do pianki, a nie do ciastatmrc_emoticons.) Piekłam na standarowej blaszce do placków i następnym razem robiłabym na deko mniejszej np 28X23 lub coś w tym stylutmrc_emoticons.)

    Meg

  • sierpnia 29, 2013 at 22:55

    Ciesze sie Aniu, ze smakowalo Big Smile  Big Smile

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • sierpnia 29, 2013 at 16:39

    Verciu ciasto jest pyszne tmrc_emoticons.D dzisiaj upiekłam pomieszałam borówki z malinami tmrc_emoticons.) nie mam już jagódek tmrc_emoticons.) polecam tmrc_emoticons.)

  • sierpnia 29, 2013 at 00:07

    Szkoda, że nie ma już świeżych jagód  tmrc_emoticons.~  Wypróbuję przepis z jerzynami  tmrc_emoticons.)  Jutro idę do lasu na jerzyny  tmrc_emoticons.D  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: