- TM 31
Składniki
wanilowo-mleczną bazę i sorbet malinowy
- 650 ml mleka skondesowanego
- 185 g cukru
- 2 laski wanilii, zamiennie cukier wanilinowy
- 2 zòltek
- 500 g mrożonych malin
- 250 g cukru pudru, wykonanego w tm
- 50 g płatków czekolady deserowej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Formę w kształcie arbuza schłodzić przez 1 godz w zamrażarce.Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć mleko ,jajka,cukier wanilę i podgrzć do temp 70stopni przez 7 min obr 4 .Bazę mleczną przestudzić i przelać do foremek do lodu i zamrozić.Wykonać sorbet z mrożonych truskawek ucierajc w"Blokada naczynia miksującego" mrożone maliny z cukrem obr.poz 6 czas30 sek przy pomocy kopystki. dodać do niego płatki czekoladowe, aby imitowały miąższ arbuza z pestkami ,wymieszać 10sek obr"Obroty wsteczne" .Zamrożone kostki bazy mleczej włożyć do "Blokada naczynia miksującego" i utrzeć 30sek obr poz.6 przy pomocy kopystki.Utartą mleczną bazę przełożyć do formy,którą uprzednio wykładam folią spożywczą/ułatwia wyjęcie lodów z formy/ Następnie zagłębienie formy wypełnić sorbetem malinowym i ponownie włożyć do zamrażalnika by "bomba"stężała.Przed podaniem po wyjęciu z formy można posmarować z zewnątrz galaretką agrestową, pokroic na plastry i Smacznego.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
fajnie wygląda
Z powodu braku fikuśnej silikonowej formy zrobiłam w keksówce
Smakowało genialnie
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
wygląda imponująco
Mleko skondensowane nie słodzone
Proponuje poszukać w supermarketach teraz jest sporo takich silikonowych gadżetów ja kiedys dostałam od cioci
Mleko skondensowane nie słodzone
Formę dostałam od cioci w prezencie jest silikonowa,ale można uzyć takiej do wypieków wówczs wyłożyć należży folia spożywczą
Wygląda super, smakuje z pewnością też, ale skąd wziąć taką Formę??? Pierwszy raz widzę takie cudo!
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
super się prezentuje trzeba wypróbować a jeszcze pytanko czy mleko skondensowane słodkie?
Are you sure to delete this comment ?