thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
1h 15min
Czas całkowity
2h 0min
porcja/porcje/porcji
10 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

Ciasto

  • 450 gramów mąki pszennej
  • 200 gramów mleka pełnotłustego
  • 50 gramów drożdży świeżych
  • 80 gramów masła
  • 2 jajka surowe
  • szczypta soli
  • 5 czubatych łyżek cukru kryształu

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    ciasta
  1. Zmieszać drożdże z mlekiem 2min/37stopni/obr.1. Dodać szklankę mąki wszystko wymieszac i przełożyć do miski do wyrośnięcia w ciepłym miejscu ( ja miskę daję do naczynia z ciepłą wodą szybciej wyrasta ). Nałożyć motylek. Jajka utrzeć z cukrem 2min/70 stopni/3,5. Jajka połączyć z wyrośniętym rozczynem oraz pozostałą mąką i solą 2min/Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" /Ciasto"Ciasto" . Dodać roztopione masło i wymieszać 3 min/Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" /Ciasto"Ciasto" . Zostawić ciasto do wyrośnięcia. Rozwałkować ciasto, posmarować powidłami i zwinąć. Roladę podzielic na pół i przekroić wzdłóż. Przecięte części przekrojone wzdłóż zaplatać tak aby był widoczne powidła. Posmarować strucle żółtkiem piec ok 40 minut w srednio nagrzanym piekarniku. Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Strucla z powidłami śliwkowymi

Wydrukuj:

Komentarze

  • października 27, 2020 at 14:58

    przepyszne ale musiałam dosypac więcej mąki, przy podanej ilości nie dało się nic zrobić

  • grudnia 23, 2019 at 22:16

    Doskonały przepis. Dziękuję bardzo. Będę do niego wracać.

  • czerwca 10, 2016 at 21:51

    Zwijam jak strucje, nacinam wzdłuż ma calej długości, sklejam na jednym końcu, o potem skręcam raz jedną częśc raz drugą i daję je na siebie tak jak warkocz ale tylko z dwuch pasemek włosów, Staram się skręcać ciasto tak aby wychodził mak. Cała praca trwa może dwie minuty razem z rozcięciem, nie można się przejmować raczej wygląda to trochę nieporządnie. Co nie wyjdzie jak trzeba można zamaskować cukrem lub lukrem.

    Na blaszce są dwie rolady robię jedną dlugą potem dzielę na dwie i dopiero dzielę każdą z części jeszcze na dwie połowy więc skręcam dwa warkocze na jedną blaszkę, najlepiej skręcać je zaraz na blaszce do pieczenia bo są dość miękkie

  • stycznia 22, 2016 at 21:23

    piekarnik do jakiej temperatury rozgrzać ???

  • stycznia 10, 2016 at 11:57

    Bardzo pyszne robilam z makiem na Swieta!!!! Cooking 7

    niestety zawijanie to mega wyzwanie radze nacinac po zawinieciu. !!! Cooking 1

  • listopada 19, 2015 at 18:46
    5.0

    Strucla bardzo dobra,ja mam problem z nacięciem i zawinięciem ,moja nie wygląda tak pięknie,nie wiem jaki autorka przepisu ma patent na takiego pięknego zawijanca.

  • lipca 21, 2014 at 09:46
    5.0

    Pychotka!!!! Upiekłam w sobotę wieczorkiem z myślą że będzie na niedzielę do kawki. Niestety niedzieli nie doczekała tmrc_emoticons.;-) !!! W niedzielę piekłam znowu.

  • kwietnia 13, 2012 at 21:07

    Ja też będę eksperymentować. Dam znać co się udało a co nie. Zauważyłam, że do wykończenia od cukru pudru lepszy jest lukier, a robi się go w thermomixie niesamowicie łatwo.

  • kwietnia 13, 2012 at 20:31
    5.0

    Kasiu a może nadzienie z twarożku jakiegoś z rodzynkami albo mus z jabłek z orzechami. Ja spróbuje przy najbliższej okazji  tmrc_emoticons.)

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

  • kwietnia 13, 2012 at 18:21

    Cieszę się, że smakuje. Co do innego nadzienia muszę spróbować -  zanim zamieszcze przepis. Myslę, że może być mak ale również nadzienie orzechowe. Próbowałam kokos ale wyszło za suche.