Czas przygotowania
2h 25min
Czas całkowity
4h 40min
porcja/porcje/porcji
--
--
Poziom
Średni
- TM 5
opublikowany: 09/02/18
zmieniono dnia: 09/02/18
Składniki
Spod czekoladowy: 200g czekolady gorzkiej 70%, 200g masla,3 jajka, 100g cukru, 150g maki pszennej 550, 1 lyzka proszku do pieczenia; Masa serowo-dyniowa: 400g dyni,, 50g masla, 700g serka homog., 1 cukier waniliowy, 1 lyzka cynamonu, 80g cukru, 4 jajka.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia "Blokada naczynia miksującego" wlozyc czekolade i ustawic na 5 sek./"Obroty wsteczne" 7, dodac maslo i ustawic na grzanie 4 min./50°C/"Obroty wsteczne" 3. Przelozyc do mieseczki. Do czystego i suchego naczynia zalozyc motylek, wlozyc jajka i cukier, ubijac, ustawic na 4 min./37°C/4"Obroty wsteczne" . Po tym czasie dodac make, proszek do pieczenia oraz wczesniej wykonana mase czekoladowa i ponownie wymieszac 1 min./3 "Obroty wsteczne" zdjac motylek, ciasto wylozyc na forme wylozona papierem i zapiec w temp. 160°C przez ok. 25 min. Podpieczone ciasto odstawic do wystudzenia, w tym czasie przygotowac mase serowo-dyniowa: Do naczynia "Blokada naczynia miksującego" wlozyc obrana ze skorki i pokrojona w kostke dynie i ustawic na 7 sek./5 "Obroty wsteczne" , zgarnac kopystka na dno "Blokada naczynia miksującego" dodac maslo i ustawic na 7min./98°C/2"Obroty wsteczne" nastepnie zmiksowac 15 sek./ "Obroty wsteczne" 5-8. Zgarnac skladniki na dno "Blokada naczynia miksującego" nastepnie wystawic "Blokada naczynia miksującego" z obudowy i odstawic do ostudzenia na ok. 10 min. Po tym czasie ustawic "Blokada naczynia miksującego" ponownie na obudowe i dodac wszystkie skladniki oprocz jajek, ustawic na 20 sek./"Obroty wsteczne" 6, dodatkowo ponownie ustawic na 2 min./"Obroty wsteczne" 3,5 i dodawac przez otwor w pokrywie jajka. Gotowa gladka mase serowa wylozyc na podpieczony spod czekoladowy i wstawic do nagrzanego na 180°C piekarnika i piec przez ok. 15 min. po tym czasie temp. zmnieszyc do 120°C i piec kolejne 95 minut. Po upieczeniu pozostawic sernik w piekarniku z odchylonymi drzwiczkami na ok. 10 minut, po czym ostudzic w pokojowej temperaturze, nastepnie wstawic wystudzony sernik do lodowki na cal noc.
Wysmienity sernik, delikatny i zdrowy. Przepis wykorzystalam ze strony Thermomix. Polecam
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
ROBIŁAM 2-A RAZY TEN SERNIK .MUSZĘ PRZYZNAĆ ,ŻE TYLKO NA SPECJALNE PROŚBY MOJEJ CÓRKI . BARDZO PRACOCHŁONNY. SMAK BARDZO DOBRY POD WARUNKIEM ,ŻE KTOŚ LUBI DYNIE .
Are you sure to delete this comment ?