- TM 31
Składniki
ciasto
- 550 g mąki pszennej
- 300 g dyni
- 50 g margaryny (może być bezmleczna)
- 80 g wody (lub soku z odsączenia puree dyniowego)
- 10 g drożdży świeżych
- 2 łyżki cukru
- 1 płaskiej łyżeczki soli
nadzienie
- 16 łyżeczek ulubionej konfitury lub słonego farszu np. kapusta z grzybami
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Pokrojoną na małe kawałki dynię włożyć do koszyczka, dodać do naczynia miksującego 300 g wody - 20min/obr.1/Varoma.
2. Po tym czasie, z naczynia miksującego odlać wodę z parowania, a dynię przerzucić do naczynia miksującego i zmiksować 15 sek./obr. 6-8 -przełożyć do oddzielnego naczynia.
3. Do naczynia miksującego włożyć margarynę i rozpuścić - 8 min./ 37stopni/ obr. 3
4. Dodać wodę(może być ta z odparowania dyni), drożdze, cukier i 2 łyżki mąki, wymieszać 15 sek./ obr.3-4 Odczekać 5 minut.
5. Po czym dodać mąkę, sól i puree dyniowe. 2 min/"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto" . Przełożyć do wysmarowanej olejem miski i odczekać aż ciasto podwoi swoją obietość. W tym czasie nagrzać piekarnik.
6. Po wyrośnięciu podzielić na 2 części. Z uformowanych dwóch "kulek", po rozwałkowaniu na okrągły placek - podzielić na 8 częsci (jak pizzę). Jeśli ciasto jest lepkie (dynia mogła być bardziej soczysta) - obficie podsypać mąką.
7. Nałożyć farsz - konfiturę lub słone dodatki - każdy trójkąt zwijać od zewnętrznego okręgu koła do wewnątrz. Utworzyć rogalik po czym umieścić na formie wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok 20 min. w temp. 200 stopni.
WSKAZÓWKA: Można przygotować wcześniej puree dyniowe w większych ilościach, np. zapasteryzować i włożyć w odpowiedniej ilości do słoiczków, wtedy czas przygotowania kolejnych porcji rogalików znacznie się skraca Polecam.
rogalików śniadaniowych
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
wpadł mi w oko przepis, a że moje dziecko jest bezmleczne, spróbowałam zrobić rogaliki. Ciasto niesłodkie, więc do farszu niesłodkiego super pasuje, a ja zrobiłąm z bardzo słodką marmoladą więc też wyszło fajnie, zdecydowanie polecam, mojej rodzince smakowały
Napaliłam się na te rogaliki i niestety rozczarowałam się efektem końcowym Ciasto nijakie w smaku (rozumiem, że jest uniwersalne), nie wysrosło, jak się spodziewałam. Całość ratowało nadzienie z nutelli. Na Twoim zdjęciu rogaliki wyglądają na puszyste i bardz o apetyczne. Moje takie niestety nie były. Smakiem też nie nadrobiły. Przykro mi, powtórek nie będzie. Ocena: zaledwie poprawna.
Mam wielką dynie na balkonie już od tygodni z przeznaczeniem na dżem i nie mogę się za to zabrać.
Tak pięknie wyglądają te rogaliki,że najpierw skuszę sie na nie - jutro robię.
Pozdrawiam
Mialam cos dzisiaj robic, bo juz znowu nic nie ma "na slodko". Wypròbuje przepis przy okazji
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Are you sure to delete this comment ?