Składniki
Biszkopt:
- 3 jajka
- 45 g cukru
- 85 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto kokosowe
- 1 cukier waniliowy
- 200 g kokosu
- 100 g cukru
- 4 białka
Masa
- 4 żółtka
- 1 kostka masła
- 230 g mleka
- 130 g cukru
- 35 g mąki pszennej
- 35 g mąki ziemniaczanej
- 1 puszka ananasów
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Biszkopt:
Rozgrzać piekarnik do 180ºC
Na noże nałożyć motylek. Oddzielić białka od żółtek. Do naczynia miksującego wlać białka i ubić na sztywną pianę 3 min/obr.3.
Dodać żółtka i cukier, ubić 2 min/obr.3 Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać 30 s/obr. 2.
Przelać do tortownicy wyłożonej papierem i piec 20 min. Umyć naczynie miksujące.
Ciasto kokosowe:
Na noże, do czystego i suchego naczynia nałożyć motylek. Wlać białka i ubić na sztywną pianę 4 min/obr.3,5. Po upływie 2 min powoli wsypać cukier i cukier waniliowy. Po upływie czasu dodać kokos, wymieszać 1 min/obr 1. Wylać do tortownicy wyłożonej papierem. Piec 25-30 min w 180ºC. Umyć naczynie.
Wystudzić placki.
Masa:
Odcedzić sok z ananasów. Nałożyć motylek na noże. Odcedzony sok wlać do naczynia miksującego, dodać mąki, cukier i żółtka wymieszać 10 s/obr 3,5. Przelać do innego naczynia. Wlać mleko do naczynia miksującego i podgrzać 3 min. 80º obr.2. Po upływie czasu ustawić 5,5 min 100º, obr 2 i wlać mieszaninę (soku,mąki, żółtek i cukru). Masa powinna zgęstnieć jak budyń. Jeśli po upływie 5,5min będzie rzadka wydłużyć czas aż osiągnie konsystencję budyniu. Wystudzić. Nie wyciągać motylka.
Do wystudzonego budyniu dodawać po kawałku miękkie masło (temperatura pokojowa) mieszać 4 min./obr. 2,5-3. Wyciągnąć motylek. Dodać pokrojone ananasy, wymieszać 15s/obr. wsteczne/pozycja 2.
Biszkopt posmarować masą, na wierzch nałożyć ciasto kokosowe. Smacznego.
Porady
Przed podaniem tort najlepiej schłodzić w lodówce.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
W smaku bardzo dobre, natomiast u mnie krem rzadki. Niby budyń gesty, po połączeniu z masłem i ananasem niestety się nie scisnol. Szkoda 😞
ciasto super,pamietam jeszcze z czasow nie thermomixowych,zawsze robilo furore na rodzinnych imprezach
Rewelacja, pyszne ciasto, bardzo dobra masa, na pewno częściej zagości w moim domu
pysznie ciasto, polecam
bardzo smaczne
To moje ulubione ciasto. Do tej pory robiłam tradycyjnie, ale skoro już trafiłam na ten przepis to spróbuję w TM
Mam małe pytanko- na jaką średnicę tortownicy przewidziany jest ten przepis?
Polecam, bardzo dobry !
Are you sure to delete this comment ?