thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--

Składniki

ciasto

  • 20 gramów cukru
  • 210 gramów miodu lub syropu klonowego
  • 175 gramów masła
  • 1 czubate łyżki imbiru, suszonego, mielonego
  • 2 czubate łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 2 czubate łyżeczki goździków mielonych
  • 200 gramów śmietany 36%
  • 725 gramów mąki pszennej
  • 1 czubatych łyżek Sody spożywczej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Rozgrzać miód i cukier 6min/80*C/1obr

    Dodać masło i przyprawy rozpuścić 3min/80*C/2obr

    Przelać masę do innego naczynia, umyć TM i osuszyć

    Ubić śmietanę (nie na sztywno) za pomocą motylka 30s/4obr

    Dodać do śmietany mase miodową zamknąć TM i na pokrywie odważyć mąkę wraz z sodą

    Ustawić TM na 3min/Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" /Ciasto"Ciasto" i powoli dodawać mąkę pod koniec pomagać sobie w  mieszaniu kopystką.

    Tak przygotowane ciasto włożyć do lodówki na 1 dzień. Wywałkować ciasto na stolnicy na wysokość 0,5 cm wykrawać foremkami i wypiekać w tem 180-200*C

    Dekorować lukrem lub czekoladą

    Ciastka wg tego przepisu zawsze są miękie .

    Smacznego tmrc_emoticons.D

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Pierniki holenderskie

Wydrukuj:

Komentarze