Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
1h 10min
porcja/porcje/porcji
15
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Składniki
Orzechowiec
- 200 gramów orzechów włoskich, łuskanych, połówek
- 150 gramów cukru
- 250 gramów margaryny, do pieczenia ciast lub masło
- 160 gramów mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 gramów cukru waniliowego
- 4 jajka
- szczypty soli, drobnej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do suchego "Blokada naczynia miksującego" wsyp orzechy i zacznij powoli mielić zwiększając obroty do momentu, aż wielkość orzechów będzie ci odpowiadać. Przełóż do innego pojemnika.
Do "Blokada naczynia miksującego" wsyp cukier (nie przejmuj się, że zostały kawałki orzechów) i zmiel zwiększjąc powoli obroty.
Dodaj pokrojoną margarynę na kawałki i ustaw temerature na 37 stopni i czas mieszania np. na 7 min. Na spokojnych obrotach niech się margaryna trochę zagrzeje, rozpuści i wymiesza z cukrem.
Następnie dodajemy 4 jajka, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Mieszamy na średnich obrotach. Ja lubię na chwilę zatrzymać urządzenie, zebrać spatułką silikonową wszystko ze ścian pojemnika i ponownie właczyć mieszanie.
Dosypujemy mąkę i zmielone orzechy.
Ciasto przekładamy do "keksówki" wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Można oczywiście użyć innej formy do pieczenia, ale mnie najbardziej odpowiada akurat ten kształt.
Pieczemy około 50 min w temperaturze 170 stopni.
Bardzo lubię ten przepis - prosty i szybki. Za wyjątkiem mielenia orzechów nie ma potrzeby przerywania pracy i mycia urządzenia.
Porady
Uwaga! Ciasto musi mieć konsystencję gęstego budyniu, bo będzie miało problem z wyrośnięciem - jak zbyt lejące, to należy dodać trochę mąki, jak za gęste to dolewam zwykłego oleju słonecznikowego lub rzepakowego.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?