thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
1h 10min
porcja/porcje/porcji
15 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 20/01/19
zmieniono dnia: 27/01/19

Składniki

Orzechowiec

  • 200 gramów orzechów włoskich, łuskanych, połówek
  • 150 gramów cukru
  • 250 gramów margaryny, do pieczenia ciast lub masło
  • 160 gramów mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 gramów cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • szczypty soli, drobnej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Bardzo lubię ten przepis - prosty i szybki. Za wyjątkiem mielenia orzechów nie ma potrzeby przerywania pracy i mycia urządzenia.
  1. Do suchego Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wsyp orzechy i zacznij powoli mielić zwiększając obroty do momentu, aż wielkość orzechów będzie ci odpowiadać. Przełóż do innego pojemnika.

    Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wsyp cukier (nie przejmuj się, że zostały kawałki orzechów) i zmiel zwiększjąc powoli obroty.

    Dodaj pokrojoną margarynę na kawałki i ustaw temerature na 37 stopni i czas mieszania np. na 7 min. Na spokojnych obrotach niech się margaryna trochę zagrzeje, rozpuści i wymiesza z cukrem.

    Następnie dodajemy 4 jajka, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Mieszamy na średnich obrotach. Ja lubię na chwilę zatrzymać urządzenie, zebrać spatułką silikonową wszystko ze ścian pojemnika i ponownie właczyć mieszanie.

    Dosypujemy mąkę i zmielone orzechy.

    Ciasto przekładamy do "keksówki" wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Można oczywiście użyć innej formy do pieczenia, ale mnie najbardziej odpowiada akurat ten kształt.

    Pieczemy około 50 min w temperaturze 170 stopni.

Porady

Uwaga! Ciasto musi mieć konsystencję gęstego budyniu, bo będzie miało problem z wyrośnięciem - jak zbyt lejące, to należy dodać trochę mąki, jak za gęste to dolewam zwykłego oleju słonecznikowego lub rzepakowego.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Orzechowiec

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?