- TM 5
Składniki
Masa
- 80 g cukru pudru
- 400 g śmietana 18%, schłodzona
- 800 g śmietana 36%, schłodzona
- sok z 1 cytryny
- 16 g cukru waniliowego lub kilka kropel aromatu migdałowego
Ciasto
- 400 g mąki pszennej
- 16 g cukru waniliowego
- 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 125 g śmietana 18%
- 1 żółtko
- 1 jajo
- 90 g drobnego cukru do wypieków
- 125 g masła
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
CIASTO
Śmietanę wymieszać z sodą oczyszczoną, odstawić na chwilę (zacznie 'pracować', dwukrotnie zwiększy swoją objętość).
Masło, cukier i cukier wanilinowy umieścić w misie i utrzeć do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej (0.5min. obr.5) Dodawać jajko, następnie żółtko, nie przerywając ucierania.
Dodać śmietanę z sodą, następnie mąkę, sól.(1.30 min "Ciasto" ) Powinno powstać gęste lecz miękkie i sprężyste ciasto.
Zagniecione ciasto podzielić równo na 15 części, około 57 g każda. Tortownicę (lub inną okrągłą blaszkę) o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Każdą kulkę ciasta lekko rozwałkować, następnie rozciągając ciasto wylepić nim dno formy. Ciasto będzie bardzo cienkie. Widelcem gęsto ponakłuwać ciasto. Jeśli podczas rozciągania powstaną małe dziurki w cieście - nie należy się martwić - po złożeniu całości nie będą widoczne.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 10 - 15 minut, do zarumienienia
MASA
W misie umieścić śmietanę kremówkę, kwaśną śmietanę i cukier. Ubić do powstania gęstego kremu. Pod sam koniec ubijania dodać sok z cytryny (lub migdałowy aromat) 4min, obr 3-4
WYKONANIE
Na paterze układać wystudzone placki, jeden po drugim i przekładać je kremem (u mnie na 1 warstwa kremu ważyła około 90 - 100 g). Po przełożeniu wszystkich placków na wierzch tortu (nieposmarowany blat) położyć lekką deseczkę i odstawić ciasto na 1 godzinę do lodówki (niektóre źródła podają by pozostawić przez kilka godzin w temperaturze pokojowej, lecz obawiając się o krem schowałam ciasto do lodówki). Po tym czasie usunąć obciążenie, boki i i wierzch tortu pokryć pozostałym kremem (który włożyliśmy wcześniej do lodówki), wyrównać. Boki i wierzch tortu oprószyć okruszkami biszkoptu lub ciastek, na wierzchu oprószyć kakao lub kawą stosownie do okazji. Schłodzić. Spożywać po 6 godzinach lub dnia kolejnego
MARCINEK
Porady
- do dekoracji boków i wierzchu tortu: okruszki biszkoptów, ciastek, zmielone migdały, wiórki kokosowe
- kakao, kawa lub cappuccino do oprószenia
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Jestem z południowego Podlasia. Najlepsze ciasto i wbrew pozorom robi się szybko
spróbuję, do tej pory nie odwazylam się zrobic Marcinka. może z termomixem pojdzie łatwiej. ps Przepis nie ma odslon bo jak się okazało, Marcinek jest bardzo znany tylko na Podlasiu
Are you sure to delete this comment ?