- TM 5
Składniki
- 2-3 opakowania krakersów
Masa
- 400 g śmietana 18%, schłodzona
- 80 g cukru pudru
- sok z 1 cytryny
- 16 g cukru waniliowego lub kilka kropel aromatu migdałowego
- 800 g śmietana 36%, schłodzona
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
MASA
W misie umieścić śmietanę kremówkę, kwaśną śmietanę i cukier. Ubić do powstania gęstego kremu. Pod sam koniec ubijania dodać sok z cytryny (lub migdałowy aromat) 4min, obr 3-4
WYKONANIE
krakersy umieścić w tortownicy (tak by nie było za dużo szczelin) i przekładac na przemian masą. Na koniec na wierzch i boki również rozprowadzić masę i obsypać pokruszonymi krakersami.
MARCINEK
Porady
- do dekoracji boków i wierzchu tortu: okruszki biszkoptów, ciastek, zmielone migdały, wiórki kokosowe
- kakao, kawa lub cappuccino do oprószenia
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Ale bomba kaloryczna!
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
Dziękuję za przepis, wypróbuję