Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
6
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Składniki
PĄCZKI
- 4 jajka
- 250 g ser mascarpone
- 50 g babki jajowatej, łupiny, najlepiej jasnej
- 2 łyżki erytrytolu
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- esencja waniliowa, lub skórka pomarańczowa lub cynamon
LUKIER
- 4 łyżki erytrytolu, zmielonego wcześniej na puder w TM
- sok z cytryny, ilość potrzebna do uzyskania konsystencji lukru
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Założyć motylek.
Do naczynia miksującego wbić 4 jajka i ubijać: czas 6 minut/obr. 4 - Zdjąć motylek.
Dodać 250 g sera mascarpone w kawałkach i mieszać do połączenia składników: czas ok. 30 sek./obr. 4 - Dodać esencję, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 2 łyżki erytrytolu i 50 g łupiny babki jajowatej. Wymieszać: czas 30 sek./obr. 4.
Przełożyć do miski i odstawić na 10-15 minut, aż łupina napęcznieje i ciasto będzie geste - W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 170-180 stopni w trybie termoobieg
- Z ciasta uformować w dłoniach 6 kulek i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- Pączki piec najpierw około 15-20 minut w temp. 170-180 stopni z termoobiegiem, potem obniżyć temperaturę do 160-170 stopni i zmienić tryb pieczenia na "góra-dół" i piec dalej około 15-20 minut.
Proces trzeba monitorować, żeby pączki się nie spiekły (zależy od piekarnika) - Po upieczeniu wyłożyć pączki na talerz i polać lukrem
- 4 łyżki zmielonego na puder erytrytolu wsypać do miski, dodać sok z cytryny (po troszeczkę) i cały czas mieszać łyżką, by erytrytol się rozpuścił, a masa nabrała konsystencji dość gęstego lukru
Przygotowanie pączków
Lukier z erytrytolu
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
Wegetariańska
Bez glutenu
Łatwe
Szybkie
Podwieczorek
Przekąska
Karnawał
Potrawa wegetariańska
Ciastka
Deser
Pieczenie
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?