- TM 5
Składniki
- 1 łyżka spirytusu
- 5 żółtek
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 3 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki masła
- 1,5 szklanki mąki
- szczypta soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1.Do naczynia miksującego wkładamy masło, cukier, żółtka. Zakładamy motylek i ucieramy 2min/obr.4.
2. Dodajemy śmietanę, spirytus,sól mieszamy 10s/obr.4.
3. Wyciągamy motylek. Wsypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto 2min/"Ciasto" .
4. Odkrawamy kawałek ciasta i wałkujemy bardzo cienko ! Tniemy na 8-10 cm długości paski, robimy podłużne nacięcie , przewijamy.
5. Smażymy na niezbyt silnum ogniu z obu ston na złoty kolor.
6. Posypujemy cukrem pudrem.
Faworki albo chrust
Porady
Im cieniej rozwałkowane ciasto tym chrust jest lepszy, bardziej kruchy
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?