Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
30
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 6
- TM 5
- TM 31
- TM 21
opublikowany: 28/09/22
zmieniono dnia: 30/09/22
Składniki
Dziecinnie proste ciasteczka twarogowe z jabłkiem
- 250 gramów chudego twarogu
- 250 gramów masła lub margaryny, Schłodzonego, Margaryna typu Kasia może być
- 250 gramów mąki pszennej tortowej
- 5 jabłek
- szczypta cynamonu
- Cukier puder, Do oprószenia
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
SILPAT® - mata do pieczenia
-
SILPAT® - mata doskonały chleb
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać 250g mąki, 250g masła schłodzonego pokrojonego na kawałki, 250g twarogu pokrojonego na kawałki. Założyć miarkę i wyrabiać programem do ciastav"Ciasto" przez 2 minuty. Sprawdzić konsystencję. Jeśli ciasto jest zbyt luźne, dosypać ok 50g mąki. Wyrobić kolejną minutę.
- Ciasto przełożyć na kawałek folii spożywczej, zawinąć szczelnie i wstawić do lodówki na minimum 30minut, a najlepiej na całą noc.
- Przygotować jabłka. Obrać, pokroić w ósemki, wydrążyć z gniazd nasiennych. Oprószyć lekko cynamonem.
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C - Schłodzone ciasto przełożyć na obficie oprószony mąką blaty, rozwałkować na ok 3-5 mm. Wycinać szklanką kółeczka (jak na pierogi). Na każdym kółkiem ciasta położyć kawałek jabłka, złożyć na pół ciasto i zlepić w rogach.
- Gotowe Ciastka układać na blasze na papierze lub macie to wypieków, zachować odległości ok 2cm pomiędzy ciasteczkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180st.) I piec 30min.
Podawać po ostudzeniu. Można oprószyć cukrem pudrem.
Ciasteczka są kruche i delikatne, przypominają mi w strukturze coś pomiędzy ciastem kruchym a francuskim. Smacznego!
Ciasto
Porady
Można użyć innych owoców, np śliwek, brzoskwiń.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
Jedzenie na wynos
Przepis dla dużej rodziny
Przepis dla 1 osoby
Przepis dla 2 osób
Przepis dla studenta
Przepis dla starszych osób
Przyjęcie
Bufet
Wakacje
Urodziny
Urodziny dziecka
Piknik
Grill
Prezent
Dzieci w kuchni
Gotowanie na co dzień
Wegetariańska
Przepis dla dzieci
Bez jajek
Bez alkoholu
Wiosna
Lato
Jesień
Zima
Łatwe
Naturalne
Szybkie
Kreatywne
Niedrogie
Podwieczorek
Przekąska
Deser
Pieczenie
Ciastka
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Czy do ciasta nie trzeba dodać proszku do pieczenia?
Are you sure to delete this comment ?