- TM 5
Składniki
Ciasto
- 250 g masła
- 420-450 g mąki pszennej
- 300 g kwaśnej śmietany 18%
Krem
- 1 opakowania Delekta Krem karpatka oryginalna
- 200g g masła
Polewa czekoladowa
- 100 g Gorzkiej lub mlecznej czekolady
- 30 g masła
Ponadto
- 1 białko jajka
- mak
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Mąkę i masło umieścić w "Blokada naczynia miksującego" 7sek/obr.5. Dodać śmietanę, szybko wyrobić 45sek. "Ciasto" , wyjąć z "Blokada naczynia miksującego" zlepić w kulę i owinąć folią, włożyć do lodówki na 2 godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm, delikatnie podsypując mąką.
Wykrajać części grzybków:
* kapelusze (przy pomocy większej szklanki), mają pasować na zewnętrzną część małych foremek do babeczek, posmarowanych uprzednio masłem w temperaturze pokojowej; uformować tak, by przypominały półkoliste kapelusze grzybków,
* spody kapeluszy - wykroić foremką do babeczek, na środku zrobić niewielką dziurkę,
* nóżki grzybków - można wykorzystać skrawki ciasta, rolujemy nóżki. Należy pamiętać, że jeden z końców ma być wąski i w miarę ostry, by pasował do otworku w spodzie kapelusza; "tępy" koniec maczamy w białku, a następnie w maku (ma przypominać ubrudzone ziemią nóżki grzybów). - Z racji tego, że mam jedno naczynie"Blokada naczynia miksującego" ja budyń ugotowałam normalnie w garnuszku zgodnie z przepisem na opakowaniu. Budyń zostawić do ostygnięcia.
W "Blokada naczynia miksującego" umieść miękkie masło ( 30 sek. | obr. 3 ). Załóż motylek i ubij masło na delikatny krem stopniowo dodając podczas ucierania wcześniej przygotowany budyń ( 2,5 min. | obr. 3 ). Po dodaniu całości zatrzymujemy ucieranie, kopystką zgarniamy z brzegów naczynia krem do środka i ucieramy jeszcze ( ok. 30 sek. | obr. 3 ).
Ciasto
Porady
Przed nałożeniem kremu do babeczki można posmarować ją dżemem z czarnej porzeczki dla przełamania smaku.
Nóżki grzybków najlepiej wkładać już po wyschnięciu polewy na kapeluszach ponieważ łatwiej je położyć na płasko i polewa równo spływa.
Najlepiej smakują jak już ciasto zmięknie od kremu po 24h w lodówce😍
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze