thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
1h 10min
porcja/porcje/porcji
1 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
opublikowany: 06/11/16
zmieniono dnia: 06/11/16

Składniki

Babka drożdżowa

  • 500 gramów mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 3 jaja
  • 30 gramów drożdży
  • 1 szklanka mleka, ciepłe
  • 200 gramy masła
  • 2 garści rodzynków
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Babka drożdżowa
  1. Do naczynia TM włożyć masło pokrojone na kawałki 3min/37°C/obr.1

    dodać mleko ciepłe, pokruszone drożdże, cukier, mąkę, całe jajka ustawić 3min/Ciasto"Ciasto"

    dodać orzechy ,rodzynki, skórkę pomarańczową 3min/Ciasto"Ciasto"

    gotowe ciasto przełożyć do jednej dużej( standardowa tortownica) lub dwóch foremek

    postawić w ciepłe miejsce przykryć ściereczką, włączyć piekarnik wstawić do nagrzanego 200°C piekarnika. Po ok 20-30 min przykryć folią. Piec ok.50-60 min. Na 10 min przed końcem zdjąc folię.

    Babkę posypać cukrem pudrem bądź polać dowolną polewą

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Babka drożdżowa

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy