Składniki
skórkę pomarańczową
- 150 g cukru
- 150 g skórek z pomarańczy (3-4 szt)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Pomarańcze przed obraniem bardzo dokładnie wyszorować szczoteczką i płynem do naczyń; bardzo dobrze spłukać wodą
2. Obrać pomarańcze, z obranych skórek skroić białą część (nie musi być bardzo dokładnie)
3.Obrane skórki zalać zimną wodą, tak żeby były zakryte i odstawić na 12 godzin; wodę odlać, skórki przepłukać i zalać świeżą zimną wodą -pozostawić na 12 godzin. W ten sposób pozbędziemy się goryczki i chemii, którą skórki są nasączone.
4.Do "Blokada naczynia miksującego" wlać 500 g wody, włożyć skórki i gotować 25 min / 100*C / obr. "Obroty wsteczne" "Mieszanie" Po ugotowaniu odcedzić w koszyczku.
5.Dobrze odsączone skórki zważyć i posiekać 5-7 s / obr.4,5
6.Zgarnąć kopystką ze ścianek na dno "Blokada naczynia miksującego" Dodać tyle samo cukru, ile ważyły skórki i 1/5 część wody (np. jeżeli skórek było 150g to dodajemy 150g cukru i 30 g wody =150 : 5 )
7.Smażyć skórki 12 min / Varoma / obr. "Obroty wsteczne" "Mieszanie"
8. Przełożyć do wyparzonego słoiczka i dobrze zakręcić
skórki pomarańczowej
Porady
Skórkę możemy przechowywać w lodówce przez 2-3 miesiące.
Doskonały dodatek do ciast i deserów.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Skórki wyborne. W ciągu 12 h kilka razy wymieniłam wode i nie czuć już goryczy. Będzie jak znalazł do wielkanocnych wypieków. Polecam przepis
Znakomita do ciast i ciasteczek. Skórkę robiłam wielokrotnie ze skórek pomarańczy, a także cytryn i mandarynek. Super, dziękuję za przepis.
Skórki z mandarynek wystarczy gotować 5 min zamiast 25 min i kolejne 5 min zamiast 12 min (tylko, żeby rozpuścił się cukier) - są miękkie, dłużej gotowane zmienią się w pastę.
Czy skórkę smażymy z miarką czy bez?
ewcia390:skórka tarta, o której piszesz, to zupełnie inna skórka, świeża. Przepis na tę skórkę można porównać do kandyzowanej
A jak to wygląda z przepisami gdzie należy dodać otartą skórkę z pomarańczy czy cytryny, czy można wykonać ten przepis bez cukru czy raczej nie? Nie wiem czy taka słodka skórka nie zmieni smaku przepisu w którym należy dodać samą skórkę.
Fantastyczny przepis, polecam
Idealna
Zrobiłam...szybko i smacznie.[[wysiwyg_imageupload:2532:]]
WSPANIAŁE NAJLEPSZE , IDEALNE, POLECAM NA 100 %
MagdaP dziękuję za komentarz i polecenia. Cieszę się, że korzystacie z tego przepisu Pozdrawiam
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/