thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 6
thumbnail image 7
thumbnail image 8
thumbnail image 9
thumbnail image 10
thumbnail image 11
thumbnail image 12
thumbnail image 13
thumbnail image 14
thumbnail image 15
thumbnail image 16
thumbnail image 17
thumbnail image 18
thumbnail image 19
thumbnail image 20
thumbnail image 21
thumbnail image 22
thumbnail image 23
thumbnail image 24
thumbnail image 25
thumbnail image 26
thumbnail image 27
thumbnail image 28
thumbnail image 29
thumbnail image 30
thumbnail image 31
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5 thumbnail image 6 thumbnail image 7 thumbnail image 8 thumbnail image 9 thumbnail image 10 thumbnail image 11 thumbnail image 12 thumbnail image 13 thumbnail image 14 thumbnail image 15 thumbnail image 16 thumbnail image 17 thumbnail image 18 thumbnail image 19 thumbnail image 20 thumbnail image 21 thumbnail image 22 thumbnail image 23 thumbnail image 24 thumbnail image 25 thumbnail image 26 thumbnail image 27 thumbnail image 28 thumbnail image 29 thumbnail image 30 thumbnail image 31
Czas przygotowania
40min
Czas całkowity
40min
porcja/porcje/porcji
1 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

SPÓD

  • 2 łyżki oleju kokosowego z pierwszego tłoczenia
  • 70 g Czekolady gorzkiej

GÓRA - do wyboru

  • mus truskawkowy
  • ganasz czekoladowy
  • mus malinowy

SERNIK

  • 2 płaskie łyżki żelatyny, ok. 15 g
  • 500 g serka mascarpone
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego wykonanego w TM, ok. 10 g
  • 100 g cukru pudru (u mnie trzcinowy)
  • 160 g wiórków kokosowych drobnych
  • 400 ml mleka kokosowego (z puszki)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    SPÓD
  1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włożyć czekoladę, rozdrobnić 10 s/obr. 8. Zgarnąć kopystką ze ścianek. Dodać olej kokosowy, wymieszać 2 min/50 st.C/obr. 3.

     

    Przełożyć na dno tortownicy (u mnie średnica 25 cm, dno wyłożone papierem do pieczenia). Odstawić do ostygnięcia.

     

     

    SERNIK

    Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlać mleko kokosowe, gotować 4,30 min/120 st.C/obr. 1.

    Dodać wiórki kokosowe, wymieszać 30 s/obr. 5. Zgarnąć kopystką. Podgrzewać 9 min/40 st.C/ obr. 2.

     

    W tym czasie rozpuścić żelatynę w 35 g gorącej wody, dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek i zostawić do ostygnięcia.

    Po 9 min podgrzewania do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" dodać cukier puder i cukier waniliowy. Wymieszać 30 s/obr. 4.

     

    Do masy kokosowej dodać serek mascarpone, wymieszać 2min/obr.3, pomagając na początku kopystką.

     

    Ponownie wymieszać 1,30 min/obr. 3, w tym czasie dodając powoli rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę.

     

    Przelać do tortownicy, wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny (ja zostawiam na noc).

     

     

    POLEWA

    Ganasz czekoladowy - 50 g gorzkiej czekolady, 40 g śmietany 30%.

     

    Wykonanie identyczne jak przygotowanie spodu (tyko zamiennie użyć powyższych składników).

    Ostudzony krem wyłożyć na stężałą masę kokosową. Można posypać wiórkami z czekolady (jak na zdjęciu głównym).

     

    Smakuje też z musem, np. truskawkowym, fot. poniżej

     

Porady

Przepis pochodzi ze strony kwestiasmaku.com, tutaj z pewnymi modyfikacjami.

Zamiast cukru można użyć ksylitolu zmiksowanego na puder (testowane przeze mnie), ale jak to ksylitol - nada swój posmak.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Sernik Bounty na zimno z mascarpone

Wydrukuj:

Komentarze