- TM 5
Składniki
Owoce
- Jagody świeże lub mrożone
Ciasto
- 250 g mleka 3,2 %
- 40 g świeżych drożdży
- 100-120 g cukru
- 500 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka cukru waniliowego wykonanego w TM lub opakowanie cukru waniliowego
- 70 g oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
- szczypta soli
Kruszonka
- 100 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
- 1 łyżeczka cukru waniliowego wykonanego w TM
- 80 g cukru
- 100 g mąki krupczatki lub mąki pszennej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Ben - płaska forma kamionkowa
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia miksującego wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy i masło, wymieszać 10s/obr. 6.
Przełożyć do miseczki i włożyć do lodówki.
CIASTO
1. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać pokruszone drożdże i 2 łyżki cukru, podgrzać 2 min 30 s/temp.37C/obr. 1.
2. Dodać 150 g mąki, wymieszać 30 s/obr. 3. Pozostawić w naczyniu miksującym do wyrośnięcia (ok. 15-30 min).
3. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość dodać roztrzepane jajko i żółtko z cukrem i cukrem waniliowym, resztę mąki, olej i szczyptę soli, wyrobić 3 min/"Ciasto" . Jeżeli ciasto mocno się klei dodać 2 łyżki mąki i wyrobić 1 min/"Ciasto" .
4. Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jagody ułożyć na cieście ciasno obok siebie i posypać kruszonką.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 50 C i piec:
20 min/temp. 50 C, 15 min/temp. 100 C, 25 min/temp. 170-180 C
Kruszonka
Porady
Część cukru używanego do ciasta można zastąpić ksylitolem. Ważne tylko, żeby cukier zwykły użyć do rozczynu, umożliwi to rozrost drożdży.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Wygląda apetycznie!
henrietta: A ja też w takiej blaszce i środek mi wpadł
Pyszne w smaku.
Tylko nie wiem czemu zawsze opada mi środek
Dziękuję za podzielenie się opinią i bardzo się cieszę, że smakowało
Super przepis
Witam. Dzisiaj skorzystałam z Pani przepisu, ciasto wyszło obłędnie smaczne. Zrobiłam z zamrożonymi borówkami i wyszło super. Jedyna wada to to, że szybko nikło. Bardzo dziękuję za przepis i pozdrawiam serdecznie.
Witam. A dlaczego Pani nie poleca?
Okolo 100 pozytywnych komentarzy chyba mówi samo za siebie.
Nie smakuje czy po prostu coś nie wyszło?
Pozdrawiam
Zrobiłam, nie polecam... usuwam z kolekcji
Ciasto bardzo smaczne . polecam
dobre
Are you sure to delete this comment ?