- TM 5
Składniki
SPÓD
- 2 łyżki oleju kokosowego z pierwszego tłoczenia
- 70 g Czekolady gorzkiej
GÓRA - do wyboru
- mus truskawkowy
- ganasz czekoladowy
- mus malinowy
SERNIK
- 2 płaskie łyżki żelatyny, ok. 15 g
- 500 g serka mascarpone
- 2 łyżeczki cukru waniliowego wykonanego w TM, ok. 10 g
- 100 g cukru pudru (u mnie trzcinowy)
- 160 g wiórków kokosowych drobnych
- 400 ml mleka kokosowego (z puszki)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć czekoladę, rozdrobnić 10 s/obr. 8. Zgarnąć kopystką ze ścianek. Dodać olej kokosowy, wymieszać 2 min/50 st.C/obr. 3.
Przełożyć na dno tortownicy (u mnie średnica 25 cm, dno wyłożone papierem do pieczenia). Odstawić do ostygnięcia.
SERNIK
Do "Blokada naczynia miksującego" wlać mleko kokosowe, gotować 4,30 min/120 st.C/obr. 1.
Dodać wiórki kokosowe, wymieszać 30 s/obr. 5. Zgarnąć kopystką. Podgrzewać 9 min/40 st.C/ obr. 2.
W tym czasie rozpuścić żelatynę w 35 g gorącej wody, dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek i zostawić do ostygnięcia.
Po 9 min podgrzewania do "Blokada naczynia miksującego" dodać cukier puder i cukier waniliowy. Wymieszać 30 s/obr. 4.
Do masy kokosowej dodać serek mascarpone, wymieszać 2min/obr.3, pomagając na początku kopystką.
Ponownie wymieszać 1,30 min/obr. 3, w tym czasie dodając powoli rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę.
Przelać do tortownicy, wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny (ja zostawiam na noc).
POLEWA
Ganasz czekoladowy - 50 g gorzkiej czekolady, 40 g śmietany 30%.
Wykonanie identyczne jak przygotowanie spodu (tyko zamiennie użyć powyższych składników).
Ostudzony krem wyłożyć na stężałą masę kokosową. Można posypać wiórkami z czekolady (jak na zdjęciu głównym).
Smakuje też z musem, np. truskawkowym, fot. poniżej
SPÓD
Porady
Przepis pochodzi ze strony kwestiasmaku.com, tutaj z pewnymi modyfikacjami.
Zamiast cukru można użyć ksylitolu zmiksowanego na puder (testowane przeze mnie), ale jak to ksylitol - nada swój posmak.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Patrycja1985:
Piękny serniczek😊😋☺️
Przepis bardzo dobry. Zrobiłam spód kruchy ze zmielonych herbatników. Na wierzch dałam borówki. Wszyscy się zajadali
zamiast serka mascarpone dalam dwa serki takie typu homo o smaku waniliowym
zamiast czekolady na spod dalam biszkopty i do zamrazarki
i zamiast polewy czekoladowej dalam zmiksowane mrozone czarne porzeczki
swietny deser lodowy polecam
Rewelacyjne ciasto. Wprost rozplywa się w ustach. Idealne dla wielbicieli kokosa. To mój tegoroczny sernik na Wiekanoc. Mam nadzieję, że i gościom zasmakuje.
Rewelacyjny! Zjedliśmy go niezliczone ilości. Zamiast cukru daję 2 łyżki ksylitolu i łyżkę stewii
Witam. Nigdy nie używałam agaru, ale z tego co wiem, to można, tylko zupełnie nie wiem w jakich proporcjach trzeba byłoby go użyć... Pozdrawiam
Wyjdzie jak zastapie zelatyne agar agar?
Witam Sernik ten przypomina konsystencją inne serniki na zimno. Nie jest bardzo 'sztywny', raczej miękki, kremowy, ale kroi się bardzo dobrze, nie rozwala się. Myślę, że małe, cienkie świeczki, w małej ilości byłyby ok.
Pozdrawiam
Czy to ciasto jest na tyle "sztywne", że można je potraktować jako tort? Chodzi mi o to czy świeczki będą się trzymać?
Anja
Are you sure to delete this comment ?