

Składniki
owoce:
- 500 g jabłek (ok.3 szt) -najlepsze kwaśne
- 500 g malin (mogą być mrożone)
- 80-100 g cukru trzcinowego
- ½ łyżeczki cynamonu
- 20 g płatków lnianych
- 20 g płatków owsianych
- opcjonalnie:
- ¼ łyżeczki mielonego kardamonu
- szczypta pieprzu lub 1 łyżeczka świeżego tartego imbiru
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
kruszonka:
- 300 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 45 g kaszy kukurydzianej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cukier waniliowy
- 250 g masła
- skórka otarta z ½ cytryny i z ½ pomarańczy
- 45 g gęstej śmietany
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
do naczynia włożyć suche produkty ze składników “owoce” i wymieszać 6 sek / obr. 4 przesypać do innej miseczki
2.wszystkie składniki na “kruszonkę” umieścić w naczyniu i wyrobić 10 sek / obr. 6 -przełożyć do innego naczynia
3.do naczynia włożyć jabłka obrane i pokrojone na ćwiartki-ósemki i posiekać 4 sek / obr. 4
4.dodać maliny i suche składniki -wymieszać pomagając kopystką 7-10 sek. / obr. Wsteczne 2-3
5.masę owocową przełożyć do wysmarowanych tłuszczem filiżanek, miseczek, (w których można zapiekać) do 2/3 wysokości
6.kruszonką przykryć owoce zostawiając na środku małą dziurkę
7.zapiekać 30 minut w temp. 175*C
deseru
Porady
Deser najbardziej smakuje na ciepło podany z bitą śmietaną i syropem malinowym, po wierzchu posypany uprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi.
Można też podać z gałką lodów waniliowych.
Połowę mąki można zastąpić płatkami owsianymi Polecam
[[wysiwyg_imageupload:300:]]
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Magi maliny na tą porę roku chyba są najlepsze, bo oprócz tego że smaczne to jeszcze zdrowe
Ale z innymi owocami też już robiłam, np. z czarnymi porzeczkami albo z borówką amerykańską. PYCHA!!!
Ja w tym roku nie mam zamrzżarki więc nie mogłam pomrozić tyle co w poprzednich latach i teraz to odczuwamy boleśnie
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Elu pyszności, ja robie podobny deser z jabłek z kruszonka z dodatkiem płatków owsianych
zrobię tylko kupie malinki bo niestety już wszystkie zjedlismy
pozdrawiam serdecznie 
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Az slinka leci

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni

Suer deser