- TM 5
Składniki
spód
- 120 g daktyli suszonych bez pestek
- 100 g pestek słonecznika
- 90 g drobnych płatków owsianych
- czubata łyżka naturalnego kakao
- łyżka płynnego oleju kokosowego
masa
- 200 g suchej kaszy jaglanej
- 3 szklanki mleka*
- 110 g ksylitolu
- 70 g wiórek kokosowych
polewa czekoladowa
- 80 g daktyli suszonych bez pestek
- 40 g gorzkiej czekolady
- łyżka oleju kokosowego
- kilka łyżek mleka lub wody
posypka
- ekspandowane ziarna (najlepiej smakuje gryka albo żyto, ale może być też kasza jaglana lub dowolne inne "dmuchane ziarna")
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Spód: daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut, a następnie odcedzamy i blendujemy ze słonecznikiem, płatkami owsianymi, kakao i olejem kokosowym (15s/obr.9). Gotową masę przekładamy do tortownicy o śr. 20cm i ręką ugniatamy, żeby masa oblepiła dokładnie całe dno. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy kokosowej.
- Masa: kaszę jaglaną płuczemy, zalewamy w garnku mlekiem, dodajemy ksylitol i gotujemy na średnim ogniu aż kasza wchłonie całą wodę**. Odstawiamy kaszę do ostygnięcia, a następnie blendujemy z wiórkami kokosowymi (15s/obr.7) dolewając w trakcie przez otwór w pokrywie – w razie potrzeby, jeżeli masa będzie zbyt gęsta, żeby się dobrze blendować – trochę mleka do uzyskania gładkiej, gęstej konsystencji. Gotową masę przekładamy na daktylowy spód, wyrównujemy łyżką i ponownie odstawiamy do lodówki.
Polewa czekoladowa: daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Czekoladę rozpuszczamy z olejem i mlekiem/wodą w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostudzenia, a następnie blendujemy z odcedzonymi daktylami na gładką masę (8s/obr.9). Jeżeli masa jest mało lejąca – dodajemy trochę wody lub mleka roślinnego. Gotową polewę wylewamy na masę i wyrównujemy. Wierzch posypujemy ekspandowanymi ziarnami i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 3-4 godziny.
Porady
Jeżeli w którymś momencie (może się to zdarzyć zwłąszcza rpzy rpzygotowywaniu spodu) masa zbierze się na ściankach i noże będą kręcić się w powietrzu - wystarczy zatrzymać TM, zgarnąć składniki na dno naczynia i ponownie ustawić odpowiednie obroty.
* ja robiłam ciasto na domowym mleku kokosowym, ale można dać dowolne inne roślinne lub krowie.
** ja robię to tradycyjnie w garnku, bo łatwo ją przypalić. Ale można też kaszę ugotować w TM. Wystarczy założyć motylek, zalać kaszę wodą w stosunku 1:3 i gotować 12-15min/100st//obr.2
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Naprawdę pyszne! Jak na ciasto fit- zadziwiająco dobre Dodałam jeszcze świeże truskawki, na to polewa- bomba!!
Pycha! No i strasznie syte
Ciasto jest super Zrobiłam na babskie spotkanie i wszytkim bez wyjątku smakowało. Na 100% wróce
Bardzo dobry przepis! Serdecznie polecam! 😊
Czym mogę zastąpić ksylitol? Staram się nie używać cukru ale ksylitol mnie gryzie w gardle . do śledzenia używam bananów, syropu klonowy, sporadycznie trzcinowego czy coś z tych rzeczy byś zasugerowala i w jakiej ilości.
EDIT dodałam cukier trzcinowy w mniejszej ilości....pycha, jutro robię kolejną tortownice ,,,mniam, na drugi dzień jeszcze lepsze
Wygląda apetycznie, w weekend sprawdzę jak smakuje
Pyszne!
zrobilam . niestety to nie moje smaki mamie nie smakowalo, ale moze dlatego ze wszyscy przyzwyczajeni do normalnych ciast. dodam ze polewa jest obłędna i ją na pewno bede wykorzystywac. w innych deserach
Pycha !!!!!! Polecam
Polecam - ciasto zdrowe i pyszne, co nie często idzie w parze
Are you sure to delete this comment ?