3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

PIECZONE BATATY Z HUMMUSEM PAPRYKOWYM


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

HUMMUSEM Z PIECZONEJ PAPRYKI

  • 250 g papryki czerwonej
  • 200 g białej ciecierzycy, z puszki, (zalewe zachować)
  • 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g ziaren sezamu, białego
  • 30 g oleju
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 2 szczypty pieprzu, mielonego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1-2 szczypty papryczki chili w płatkach
  • dodatkowo oliwa z oliwek do polania hummusu i natka pietruszki do dekoracji

PIECZONE BATATY

  • 1-1.2 kg. batatów ze skórą, (ok 6-8szt mniejsze bulwy )
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 40 g masła
  • 1 likier wody
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 40min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    HUMMUS Z PIECZONEJ PAPRYKI
  1. 1.Papryke wkładamy do piekarnika pieczemy ok20 min. w tem 200-220 do momentu zrumienienia sie skórki .Upieczoną papryke zawijamy do foli aluminiowej i odstawiamy
    2.Na rozgrzanej patelni prażymy sezam.
    3.Do naczynia miksującego wsypujemy uprażony sezam miksujemy 20s/obr.9 sezam zgarniamy kopystką na dno naczynia miksującego.
    4.Dodajemy olej i miksujemy30s/obr.5-8 stopniowo zwiększając obroty.
    5.Paprykę odwijamy z foli obieramy odzielamy od skóry i sam miąsz bez nasion dodajemy do naczynia miksującego.
    6.Dodajemy ciecierzycę i 20g zalewy z puszki,czosnek ,sokz cytryny,papryke słotką,sól pieprz i płatki chili. całość miksujemy 1min./obr.5-10 stopniowo zwiększając obroty .paste zgarniamy na dno nacynia i powtarzamy miksowanie 1min./obr5-10
    Tak gotowy humus przekładamy do innego naczynia i odstawiamy.
  2. PIECZONE BATATY
  3. 1.Do naczynia miksującego wlewamy wode na pokrywie naczynia miksującegona układamy dolną częścć Varomy z bulwami batatów którą zamykamy pokrywom varomy.Gotujemy na parze ok 40min./VAROMA/obr1. (czas gotowania uzależniony jest od wielkości batatów)
    2.Rozgrzewamy piekarnik do tem 200C
    3.Ugotowane bataty w mundurach nacinamy z góry .Do każdej nacientej dziurki dodajemy kawałeczek masła i solimy.Tak przygotowane bataty układamy w na blacszce lub naczyniu żaro odpornym i pieczemy ok 20 minut do zrmienienia się skórki
    4.Goronce bataty faszerujemy humusem skrapiamy oliwą i dekorujemy natką pietruszki. Podajemy odrazu po przygotowaniu.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy