Czas przygotowania
40min
Czas całkowity
40min
porcja/porcje/porcji
4
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Składniki
Leczo warzywne
- 150 g cebuli, przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 25 g oliwy z oliwek
- 200 g pieczarek, pokrojonych na plastry
- 1 łyżeczki soli
- 400 g papryki, oczyszczonej, pokrojonej na kawałki
- 300 g cukinii, pokrojonej na kawałki
- 1 łyżki koncentratu warzywnego, przygotowanego w TM
- 1 łyżeczki cukru
- 500 g pomidorów z puszki, lub świeżych bez skórki
- pieprz mielony, do smaku
- papryka słodka mielona, do smaku
- 2 gałązki pietruszki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia wrzucić cebulę i czosnek. Rozdrobnić 3s / obr. 5
Zgarnąć ze ścianek rozdrobnione warzywa na dno naczynia miskującego. - Dodać sól i oliwę. Dusić 5 min / 120 C / obr. 1
2 minuty przed końcem duszenia dodać pieczarki. - Dodać paprykę i cukinię. Rozdrobnić 5s / obr. 4 Zgarnąć ze ścianek rozdrobnione warzywa na dno naczynia miskującego.
- Dodać przyprawy ( pieprz, cukier, paprykę mieloną ). Dusić 10 min / 120 C / "Mieszanie"
- Dodać pomidory. Dusić 10 min / 120 C /
Zamiast miarki nałożyć koszyczek. Podawać na ciepło.
Leczo
Porady
Można rozdrobnić na mniejszych obrotach, aby leczo miało większe kawałki. Ewentualnie po rozdrobnieniu dodać część papryki pokrojonej w paski.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Bardzo dobre leczo będę robić często napewno. Dodałam jeszcze ziemniaki w kostkę. Dziękuję
Bardzo smaczne leczo. Będę wracała do przepisu.
Przepyszne leczo, które na pewno wiele razy zagości w moim domu. Zajada się nim zarówno mąż, jak i dzieci. Dodałam jeszcze 200g kiełbasy.
Leczo przepyszne! Polecam przepis
Świetne leczo na letni obiad. Polecam
Bardzo dobre. Polecam.
Are you sure to delete this comment ?