Czas przygotowania
1h 40min
Czas całkowity
1h 40min
porcja/porcje/porcji
6
porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
Składniki
Gołąbki z kaszą jaglaną
- 250 g kaszy jaglanej
- 1200 g wody
- 12 liści kapusty włoskiej
- 180 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 250 g grzybów, świeżych
- 5 g grzybów suszonych, wcześniej namoczonych
- 20 g masła
- 1 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
sos
- 30 g masła, niesolonego
- 80 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Włożyć koszyczek do naczynia miksującego, odważyć do niego kaszę jaglaną. Wlać wodę, a następnie za pomocą kopystki wymieszać i namoczyć kaszę.
Przygotować liście kapusty, usuwając grubą, twardą część ze środka większych liści i umieścić je na dolnej części przystawki Varoma. Nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze 16 min/Varoma/ obr 1.
2. Dolą część przystawki Varoma odstawić na pokrywę przystawki Varoma, aby liście kapusty ociekły z wody i ostygły. Wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Płyn z gotowania przelać do dzbanka, odstawić.
3. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 5 s/obr 5.
4. Dodać grzyby, rozdrobnić 4 s/obr 4,5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Wytarować wagę i za pomocą łyżki przełożyć 150 g rozdrobnionej cebuli z czosnkiem i grzybami do małej miski (waga wyświetli "-150g"), odstawić do późniejszego wykorzystania do sosu.
5. Do naczynia miksującego dodać masło, dusić bez założonej miarki 3 min/120st/obr 1.
6. Dodać ugotowaną na parze kaszę jaglaną, sól i pieprz, wymieszać za pomocą kopystki 10 s/"Obroty wsteczne" /obr 4. Ukłądać po 2-3 łyżki farszu na każdym liściu kapusty ugotowanym na parze, następnie zwijać. Umieścić gołąbki w dolnej częsci przystawki Varoma i na wkładzie Varomy, upewniając się, że nachodzące na siebie końcówki liści kapusty znajdują się na spodzie gołąbków.
7. Do naczynia miksującego wlac 500 g płynu zachowanego z gotowania kaszy i kapusty, pozostałą część płynu w dzbanku odstawić. Nłożyć przystawkę Varoma, gotować na parze 30 min/Varoma/obr 1. Odstawć zamkniętą przystawkę Varoma na talerz, aby zachować ciepło. Przelać płyn z gotowania gołąbków do odstawionego dzbanka, pozostawić do przygotowania sosu grzybowego.
Sos
8. Do naczynia miksującego włożyć masło i rozdrobnioną cebulę z czosnkiem i grzybami, dusić 5min/120st/obr 1.
9. Dodać śmietanę i 200 g zachowanego płynu z gotowania, gotować 5 min/98st/obr 1.
10. Dodać sól i pieprz, zmiksować 20s/obr 9. W razie potrzeby doprawić do smaku. Gołąbki podawać na gorąco z dodatkiem sosu grzybowego.
Gołąbki z kaszą jaglaną
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Robiłam te gołąbki i rewelacja. Najlepsze gołąbki jakie jadłam. Ja robiłam z sosem pomidorowym.
Grażka
Życie jest lekkie, łatwe i przyjemne.
Are you sure to delete this comment ?