thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 5min
Czas całkowity
1h 5min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Składniki

  • 700 g wody
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 70 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
  • 2 ząbki czosnku
  • 90 g pomidorów bez skórki, pokrojonych na kawałki
  • 50 g papryki zielonej lub czerwonej, pokrojonej na kawałki
  • 250 g ryżu do risotto (np. Arborio)
  • 400 g ryb i owoców morza, mieszanych, świeżych lub mrożonych
  • 2 czubate łyżeczki Bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne
  • 70 g białego wina
  • kolendra świeża posiekana do przybrania
  • 250 g krewetek surowych

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Sposób przygotowania
  1. 1. Krewetki umyć, odciąć i zachować ogonki.

    2. Do naczynia miksującego włożyć ogonki, dodać 500 g wody, gotować 7 min./100C/obr. 1,5. Powstały wywar przecedzić do osobnego naczynia, a ogonki wyrzucić.

    3. Do suchego naczynia wlać oliwę z oliwek, dodać cebulę, czosnek, pomidory, paprykę, rozdrobnić 5 s./obr. 5, następnie dusić 5 min./Varoma/obr.1.

    4. Dodać przygotowany wcześniej wywar, wino, ryż, mieszankę owoców morza , krewetki, bulion, przyprawy i pozostałą wodę, gotować 9 min./100C/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. Mieszanie"Mieszanie" .

    5. Otworzć naczynie, delikatnie wymieszać kopystką  ryż na dnie naczynia, gotować kolejne 9 min./100C/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /Mieszanie"Mieszanie" bez przykrywania miarką TM.

    6. Doprawić do smaku, posypać kolendrą i podawać na ciepło tmrc_emoticons.)

     

Porady

Przepis pochodzi z książki Kuchnia Śródziemnomorska.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

RISOTTO Z OWOCAMI MORZA

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?