thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
40min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
  • TM 31
opublikowany: 19/10/15
zmieniono dnia: 19/10/15

Składniki

Stek

  • 800 g polędwica wołowa
  • olej rzepakowy/masło klarowane
  • pieprz z młynka
  • sól gruboziarnista

Sos

  • 3 łyżeczki ziarenek zielonego pieprzu, marynowany
  • 2 szalotki, przekrojone na pół
  • 30 g masła
  • 2 łyżki koniaku lub brandy
  • 2 łyżki wina porto
  • 100 g wody
  • 1 łyżki koncentratu warzywnego TM
  • 100 g śmietany min. 30%
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 2 łyżki konfitury żurawinowej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Sos z zielonego pieprzu
  1. 1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wrzucamy ziarna pieprzu i rozdrabniamy 10 sek/obrót 10. Zgarniamy kopystką na dno naczynia.

    2. Wrzucamy szalotkę 4 sek/obrót 5. Zgarniamy na dno naczynia.

    3. Dodajemy masło i smażymy 3 min/Varoma/obrót 2.

    4. Wrzucamy pozostałe składniki i gotujemy 20 min/90 stopni/obrót 2.

    5. Miksujemy 30 sek/obrót 10.

    6. Do sosu możemy dodać całe ziarenka zielonego pieprzu.

  2. Stek
  3. 1. Na godzinę przed smażeniem wyjąć mięso z lodówki i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem.

    2. Rozgrzewamy patelnię (najlepiej grillową) do temperatury 160 stopni. Przed smażeniem mięso smarujemy olejem o wysokiej temperaturze dymienia lub masłem klarowanym.

    3. Smażymy ok. 3 minuty z każej strony. Ważne! Po położeniu na patelni nie ruszamy mięsa, dopiero po 3 minutach przewracamy na drugą stronę i nie widelcem tylko łopatką tak, aby go nie przekłuć, gdyż wypłyną soki i stek będzie suchy w środku.

    4. Po smażeniu wkładamy do piekarnika o temperaturze 100 stopni na 10 minut.

    5. Po wyjęciu z piekarnika doprawiamy solą gruboziarnistą i pieprzem z młynka lub polewamy sosem z zielonego pieprzu.

Porady

Do wykonanie dobrych steków najlepsza jest wołowina z takich krów jak Black Angus czy Wagyu. Jest trudna u nas do zdobycia no i jest droższa, ale warto popytać. Nie polecam polędwicy z supermarketu, bo tam są przeważnie polędwice z krów mlecznych, lepiej kupić u dobrego rzeźnika.

Steki powinny mieć od 2 do 4 cm. W zależności od grubości mięsa oraz upodobań dotyczących stopnia wysmażenia wydłużamy lub skracamy czas pieczenia w piekarniku.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Stek z sosem z zielonego pieprzu

Wydrukuj:

Komentarze

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: