- TM 31
Składniki
Stek
- 800 g polędwica wołowa
- olej rzepakowy/masło klarowane
- pieprz z młynka
- sól gruboziarnista
Sos
- 3 łyżeczki ziarenek zielonego pieprzu, marynowany
- 2 szalotki, przekrojone na pół
- 30 g masła
- 2 łyżki koniaku lub brandy
- 2 łyżki wina porto
- 100 g wody
- 1 łyżki koncentratu warzywnego TM
- 100 g śmietany min. 30%
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 2 łyżki konfitury żurawinowej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do "Blokada naczynia miksującego" wrzucamy ziarna pieprzu i rozdrabniamy 10 sek/obrót 10. Zgarniamy kopystką na dno naczynia.
2. Wrzucamy szalotkę 4 sek/obrót 5. Zgarniamy na dno naczynia.
3. Dodajemy masło i smażymy 3 min/Varoma/obrót 2.
4. Wrzucamy pozostałe składniki i gotujemy 20 min/90 stopni/obrót 2.
5. Miksujemy 30 sek/obrót 10.
6. Do sosu możemy dodać całe ziarenka zielonego pieprzu.
1. Na godzinę przed smażeniem wyjąć mięso z lodówki i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem.
2. Rozgrzewamy patelnię (najlepiej grillową) do temperatury 160 stopni. Przed smażeniem mięso smarujemy olejem o wysokiej temperaturze dymienia lub masłem klarowanym.
3. Smażymy ok. 3 minuty z każej strony. Ważne! Po położeniu na patelni nie ruszamy mięsa, dopiero po 3 minutach przewracamy na drugą stronę i nie widelcem tylko łopatką tak, aby go nie przekłuć, gdyż wypłyną soki i stek będzie suchy w środku.
4. Po smażeniu wkładamy do piekarnika o temperaturze 100 stopni na 10 minut.
5. Po wyjęciu z piekarnika doprawiamy solą gruboziarnistą i pieprzem z młynka lub polewamy sosem z zielonego pieprzu.
Sos z zielonego pieprzu
Stek
Porady
Do wykonanie dobrych steków najlepsza jest wołowina z takich krów jak Black Angus czy Wagyu. Jest trudna u nas do zdobycia no i jest droższa, ale warto popytać. Nie polecam polędwicy z supermarketu, bo tam są przeważnie polędwice z krów mlecznych, lepiej kupić u dobrego rzeźnika.
Steki powinny mieć od 2 do 4 cm. W zależności od grubości mięsa oraz upodobań dotyczących stopnia wysmażenia wydłużamy lub skracamy czas pieczenia w piekarniku.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Bardzo dobry
Sos lekko zmodyfikowalam. Rozdrabniam przed gotowaniem bo dodaje trochę całych ziarenek. Nie dodaje alkoholi(bo nie lubię ich w sosach) i dodaje 40g mąki, bo sos jest bardzo rzadki. Używam do różnych mięs. Oczywiście przepis do ulubionych 🤗
Niestety sos ten nie ma nic wspólnego ze smakiem sosu z zielonego pieprzu. Niesmaczny.
Wykorzytalam sos do kotletow wieprzowych - dobry
Genialne w swej prostocie, pycha!!!