Składniki
WYKOŃCZENIE
- 1 jajo, roztrzepane
- tarty ser, ewentualnie
FARSZ
- 2 ząbki czosnku
- 70 g sera gouda, kawałki
- 1 cebula średnia, ćwiartki
- 100 g szynki pokrojonej w kawałki
- 100 g salami pokrojonej w kawałki
- 1 papryka, bez gniazda
- 100 g pieczarek pokrojonych na ćwiartki
- 50 g mozzarelli
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 0,5 łyżeczki soli
CIASTO
- 200 g białego wina wytrawnego
- 500 g mąki
- 90 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczki soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do "Blokada naczynia miksującego" wlać wino i podgrzewamy 3 min/37 stopni/obrót 1.
2. Dodajemy pozostałe skladniki ciasta i wyrabiamy 3 min/"Ciasto" .
3. Ciasto lekko wyrabiamy, formujemy kulę i odkładamy przykrywając ręcznikiem kuchennym.
1. Do "Blokada naczynia miksującego" wrzucamy czosnek i ser gouda i rozdrabniamy 10 sek/obrót 8.
2. Dodajemy cebulę i rozdrabniamy 3 sek/obrót 5.
3. Dodajemy pozostałe składniki i rozdrabniamy/mieszamy 15 sek/obrót 4.
1. Ciasto kilkoma ruchami wyrabiamy, dzielimy na pół i wałkujemy okrągłe cienkie ciasto tak, aby zmieściło się na blaszce piekarnika.
2. Ciasto przekładamy na papier do pieczenia. Na środku ciasta nakładamy pełną garść farszu, a resztę rozkładamy wzdłuż krawędzi ciasta, odsuwając się minimum 2cm od krawędzi. Farsz wygładzamy do równych kształtów.
3. Rozwałkujemy drugą część ciasta na większy o ok. 5cm średnicy okrąg i równo przykrywamy ciasto z farszem. Na środku nakładamy odpowiedniej wielkości miseczkę i widelcem nakłuwamy wzdłuż miseczki ciasto. Ciasto dolne i górne łączymy dociskając widelcem, aby się dobrze połączyły i przy późniejszym przewracaniu nie rozpadły. Teraz możemy nożem do pizzy, nożem zwykłym lub radełkiem obciąć ewentualnie nierówne krawędzie tak, aby powstał kształtny okrąg.
4. Od miseczki do samej krawędzi starannie nacinamy ciasto z farszem na szerokość od 2-4cm. Jeśli natniemy węższe będzie więcej promieni i będą mniejsze kęsy.
5. Poszczególne kawałki przewracamy o 90 stopni.
6. Zdejmujemy miseczkę, a środek słoneczka smarujemy roztrzepanym jajkiem. Można też posypać tartym serem.
7. Pieczemy góra/dół 180 stopni około 35 minut.
CIASTO
FARSZ
WYKONANIE SŁOŃCA
Porady
1. Uważam, że to ciasto jest dużo fajniejsze, bo drożdzowe nam cały czas rośnie i już przy przewracaniu ciężko nad nim zapanować. Minusem tego ciasta jest to, że po upieczeniu jest dość twarde, powiedzmy chrupkie.
2. Słońce możemy zrobić np. dzień wcześniej, przechowywać w lodówce i upiec przed podaniem.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Rewelacja, swietna na imprezy. Wygląda na trudną do wykonania, ale to tylko pozory. Warto spróbować, a później żadna impreza bez niej się nie obędzie. Można robić ze zwykłego ciasta drożdżowego i też wychodzi. Chyba nawet smaczniejsza bo ciasto nie jest wtedy takie twarde. POLECAM!
Bardzo efektowna i smaczna pizza! Robiliśmy już wiele razy i za każdym razem efekt wow! Nieskromnie napiszę, że wychodzi nam jeszcze ładniejsza niż na załączonym zdjęciu Polecam i dziękuję za przepis.
Świetny przepis, alternatywa pospolitej pizzy. Zamiast sera goudy użyłam typowego sera do pizzy. Ciasto jest kruche i super wyczuwa się smak wina. Polecam.