Czas przygotowania
1h 10min
Czas całkowity
2h 10min
porcja/porcje/porcji
18
kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy
- TM 31
opublikowany: 31/12/15
zmieniono dnia: 06/04/23
Składniki
MASA SEROWA
- 5 kropli aromatu rumowego, ewentualnie
- 1 skòrka cytryny, otarta, ewentualnie
- 4 jaja
- 600 g mleka
- 100 g oleju słonecznikowego, lub rzepakowego
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
- 300 g cukru
- 1000 g sera twarogowego, chudego lub półtłustego
- 100-150 g rodzynek, ewentualnie
CIASTO
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 2 jaja
- 130 g masła lub margaryny
- 130 g cukru
- 330 g mąki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Nagrzewamy piekarnik na 200 stopni.
2. Formę (średnica 28-30) wysmarować margaryną i posypać bułką tartą.
3. Wszystkie składniki ciasta dodajemy do naczynia i mieszamy 1 min./obrót 5.
4. Ciasto wykładamy na spód blachy i jej brzegi.
5. Spód wkładamy na 15 minut do piekarnika.
6. Do naczynia dodajemy wszyskie składniki masy serowej OPRÓCZ SERA i mieszamy 1 min./obrót 4.
7. Dodajemy ser i mieszamy 1 min./obrót 4.
8. Masę przelewamy do wyłożonej ciastem blachy.
9. Pieczemy 60 minut.
10. Po 30 minutach obserwujemy ciasto. Jak tylko się zarumieni przykrywamy folią aluminiową, aby się nie przypalił z wierzchu.
CIASTO
Porady
1. Ja swój, jak widać na zdjęciu, niedopilnowałam i trochę się spiekł górą.
2. Do masy serowej można dodać rodzynki w punkcie 7 na 20 sekund przed końcem pracy TM
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Smaczny sernik,
Pyszny!
W przepisie nie ma błędu, należy dodać 600 gram mleka
Aaaaaaale ile tego w końcu? Ile naleY odważyć w g?
Czy można zrobic ten sernik bez spodu, czyli bez kruchego ciasta? I ile tego mleka ma być dokladnie, ile ml?
Pyszny i ma byc 600ml mleka.
Uwaga na ten przepis:
1. 600 ml mleka to musi być błąd, tak jak ktoś pisał poniżej, chyba powinno być 60ml. Ja głupio zrobiłem bo dałem 300 ml i ciasto było bardzo lejące.
- termomix nie mógł w takiej ilości płynu podczas mieszania dokładnie rozrobić twarogu i powstały grudki, które nie roztopiły się podczas pieczenia
- musiałem piec znacznie dłużej, dokładałem czas, chyba w sumie siedział ze 2 godziny. A i tak miał konsystencję zbyt lejącą. Włożyłem do lodówki, dało się jeść, ale nie był to udany sernik. Zbyt lejący, z grudkami. Nie spalił się tylko dzięki manewrowi z folią na górze, gdzieś po bitej godzinie zacząłem przykrywać.
2. ciasto na spód - dwie płaskie łyżeczki proszku i spód mocno wyrósł w te 15 minut. Zbyt mocno. Przez to że tak długo musiałem piec sernik (około 2 godzin) to dość mocno podsechł. W smaku też nie robi szału, raczej gnieciuch.
Sernik przepyszny, rzeczywiście nie opada. W trakcie robienia wpadłam w lekką panikę, gdyż był zupełnie jak woda. Zastanawiałam się, czy upiecze się na tzn twardo, ale wszystko skończyło sie wspaniale. Bardzo gorąco polecam
Do ciasta dodałam 2 łyżki kakao a na wierzchu ułożyłam śliwki posypane mąką (mogą być też maliny albo jagody). Po wystudzeniu wierzch polałam nieregularnie polewą czekoladową. Polecam
Zrobiłam , mega szybki i bardzo pyszny, wilgotny, delikatny. Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem, tylko ser miałam z wiaderka (president) ale i tak wyszedł super, będzie w ulubionych polecam
Are you sure to delete this comment ?