thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4
Czas przygotowania
1h 10min
Czas całkowity
2h 10min
porcja/porcje/porcji
18 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy

Składniki

MASA SEROWA

  • 5 kropli aromatu rumowego, ewentualnie
  • 1 skòrka cytryny, otarta, ewentualnie
  • 4 jaja
  • 600 g mleka
  • 100 g oleju słonecznikowego, lub rzepakowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 300 g cukru
  • 1000 g sera twarogowego, chudego lub półtłustego
  • 100-150 g rodzynek, ewentualnie

CIASTO

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 jaja
  • 130 g masła lub margaryny
  • 130 g cukru
  • 330 g mąki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    CIASTO
  1. 1. Nagrzewamy piekarnik na 200 stopni.

    2. Formę (średnica 28-30) wysmarować margaryną i posypać bułką tartą.

    3. Wszystkie składniki ciasta dodajemy do naczynia i mieszamy 1 min./obrót 5.

    4. Ciasto wykładamy na spód blachy i jej brzegi.

    5. Spód wkładamy na 15 minut do piekarnika.

    6. Do naczynia dodajemy wszyskie składniki masy serowej OPRÓCZ SERA i mieszamy 1 min./obrót 4.

    7. Dodajemy ser i mieszamy 1 min./obrót 4.

    8. Masę przelewamy do wyłożonej ciastem blachy.

    9. Pieczemy 60 minut.

    10. Po 30 minutach obserwujemy ciasto. Jak tylko się zarumieni przykrywamy folią aluminiową, aby się nie przypalił z wierzchu.

Porady

1. Ja swój, jak widać na zdjęciu, niedopilnowałam i trochę się spiekł górą.

2. Do masy serowej można dodać rodzynki w punkcie 7 na 20 sekund przed końcem pracy TM

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

SZYBKI SERNIK - PYSZNY, NIE OPADA!!!

Wydrukuj:

Komentarze

  • maja 7, 2024 at 18:57
    5.0

    Smaczny sernik,

  • marca 30, 2024 at 22:25
    5.0

    Pyszny!

  • kwietnia 6, 2023 at 16:43

    W przepisie nie ma błędu, należy dodać 600 gram mleka Smile

  • kwietnia 6, 2023 at 16:11

    Aaaaaaale tmrc_emoticons.;) ile tego w końcu? Ile naleY odważyć w g?

  • stycznia 14, 2021 at 14:30

    Czy można zrobic ten sernik bez spodu, czyli bez kruchego ciasta? I ile tego mleka ma być dokladnie, ile ml?

  • maja 15, 2020 at 17:24
    5.0

    Pyszny i ma byc 600ml mleka.

  • marca 23, 2020 at 12:38
    1.0

    Uwaga na ten przepis:

    1. 600 ml mleka to musi być błąd, tak jak ktoś pisał poniżej, chyba powinno być 60ml. Ja głupio zrobiłem bo dałem 300 ml i ciasto było bardzo lejące.
    - termomix nie mógł w takiej ilości płynu podczas mieszania dokładnie rozrobić twarogu i powstały grudki, które nie roztopiły się podczas pieczenia
    - musiałem piec znacznie dłużej, dokładałem czas, chyba w sumie siedział ze 2 godziny. A i tak miał konsystencję zbyt lejącą. Włożyłem do lodówki, dało się jeść, ale nie był to udany sernik. Zbyt lejący, z grudkami. Nie spalił się tylko dzięki manewrowi z folią na górze, gdzieś po bitej godzinie zacząłem przykrywać.

    2. ciasto na spód - dwie płaskie łyżeczki proszku i spód mocno wyrósł w te 15 minut. Zbyt mocno. Przez to że tak długo musiałem piec sernik (około 2 godzin) to dość mocno podsechł. W smaku też nie robi szału, raczej gnieciuch.

  • września 7, 2018 at 11:28
    5.0

    Sernik przepyszny, rzeczywiście nie opada. W trakcie robienia wpadłam w lekką panikę, gdyż był zupełnie jak woda. Zastanawiałam się, czy upiecze się na tzn twardo, ale wszystko skończyło sie wspaniale. Bardzo gorąco polecamSmile

  • lipca 25, 2018 at 22:15

    Do ciasta dodałam 2 łyżki kakao a na wierzchu ułożyłam śliwki posypane mąką (mogą być też maliny albo jagody). Po wystudzeniu wierzch polałam nieregularnie polewą czekoladową. Polecam Wink

  • kwietnia 27, 2018 at 19:39
    5.0

    Zrobiłam , mega szybki i bardzo pyszny, wilgotny, delikatny. Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem, tylko ser miałam z wiaderka (president) ale i tak wyszedł super, będzie w ulubionych Smile polecam

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: