- TM 31
Składniki
Pozostałe
- 250 g łososia świeżego
- 1 cukinia średniej wielkości
- 2 łyżki koperku świeżego
Sos
- 1 ząbki czosnku
- 30 g masła
- 100 g wody
- 300 g śmietany 30%
- 1 łyżeczki koncent warzyw TM
- 0,5 cytyny, sok
- 30 g mąki
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,25 łyżeczki pieprzu
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 50 g cebuli
Tagliatelle
- 250 g makaronu typu tagliatelle
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Wstawić wodę z solą na makaron w dużym garnku, bo na koniec wszystkie składniki dania będziemy mieszać niestety "ręcznie", bo makaron w TM się rozpada.
2. Do "Blokada naczynia miksującego" wrzucamy cebulę i czosnek, 5 sek/obrót 5 i zgarniamy łopatką ze ścianek, dodajemy masło i 3 min/Varoma/obrót 1.
3. W trakcie smażenia cebulki wykładamy cukinię pokrojoną na cienkie plastry, ok. 2-4mm na górną część Varomy. Płat łososia w całości wykładamy na dnie Varomy.
4. Do "Blokada naczynia miksującego" dodajemy pozostałe składniki sosu, na naczynie nakładamy Varomę z łososiem i cukinią, gotujemy 20 min/Varoma/obrót 2.
5. Do gotującej się wody wrzucamy makaron i gotujemy jak na opakowaniu. Chodzi o to, aby makaron był ugotowany i gorący zanim TM zakończy pracę.
6. Jak TM zakończy pracę i makaron jest ugotowany, to odlewamy wodę z makaronu i przekładamy cukinię, łososia i sos do garnka w którym gotował się makaron i delikatnie mieszamy, przy pomocy łopatki, do połączenia się składników. Łosoś powinien się rozpaść na kawałki 1-3 cm.
7. Ewentualnie posypać koperkiem lub przystroić gałązką kopru, jak kto lubi. SMACZNEGO!!!
Ugotować w dużym garnku zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
Sos
Tagliatelle
Porady
Ilość makaronu i łososia, czy cukini można zwiększyć lub zmniejszyć według uznania.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Cześć. Wczoraj robiłam łososia. Wyszedł bardzo dobry. Tylko delikatnie sos sie przypalił, ale nie jestem zdziwiona. Ostatnio jak robiłam sos z cookidoo też był przypalony.
Danie dobre ale faktycznie jest kilka poważnych niedoróbek w przepisie. Przede wszystkim ten czas robienia ... ja zamiast 20min robiłam z 40. Wówczas juz sos częściowo wyparował i sie przypalił. Wiec radzę poczytać komentarze poniżej. Ja nie przeczytałam 😋
Przepis extra.
Fakt ze sos robie osobno Losos i cukinia pozniej.
Tylko mam pytanie dlaczego sos sie przypala do dna?
Mam TM5, jedyny minus to to ze lekko sie dno garnka przypala.
Bardzo dobre! Zamiast śmietany 30% dałam Ramę 7%.
Witam, po komentarzach widzę, że jednak przepis był niedopracowany. Mam nadzieję, że teraz po zmianach będzie mniej kłopotów i wszystkim będzie smakować. Pozdrawiam. Monika.
Smak doskonały Jednak mieszając danie w TM zrobiła się się miazga ( tzw. paćka). Następnym razem makaron wymieszam z sosem i łososiem nie w TM, a ręcznie.
W smaku super. Niestety po 12 minutach ani łosoś ani cukinia nie były gotowe waroma dopiero zaczęła się grzać. Wrzuciłam cukinie do sosu a rybę dałam na koszyczek wyżej. I robiłam do skutku. Poponuje zmodyfikować. Wlać do naczynia wodę 1200g i postawić warome. Na dolnym koszyku cukinia na górnym łosoś. 16 min Werona obr 2. Po tym czasie wylać wodę i zrobić sos wystarczy go dac na tyle czasu żeby tylko chwilę się pogotowal. Mam nadzieję że moje sugestie komuś się przydadzą.
Witam Cię Ilono, cieszę się, że smakowało i że jakoś sobie poradziłaś z cukinią. Ja też wolę mieszać ręcznie np. w garnku po ugotowanym makaronie, niż w TM. Pozdrawiam. Monika.
Danie przepyszne. Jedyny minus to przy użyciu średniej wielkości cukini - po podanym czasie w przepisie u mnie była w dalszym ciągu surowa i musiałam ją wrzucić na patelnię i przesmażyć.
Potem na patelnię dodałam sos, makaron i tuńczyka i wszystko wymieszałam już na patelni, nie w Tm. Wyszło wyśmienite. Rodzince bardzo smakowało.
Pocahontas