thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 09/01/16
zmieniono dnia: 14/03/16

Składniki

Pozostałe

  • 250 g łososia świeżego
  • 1 cukinia średniej wielkości
  • 2 łyżki koperku świeżego

Sos

  • 1 ząbki czosnku
  • 30 g masła
  • 100 g wody
  • 300 g śmietany 30%
  • 1 łyżeczki koncent warzyw TM
  • 0,5 cytyny, sok
  • 30 g mąki
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,25 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 50 g cebuli

Tagliatelle

  • 250 g makaronu typu tagliatelle

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma kup teraz
  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Sos
  1. 1. Wstawić wodę z solą na makaron w dużym garnku, bo na koniec wszystkie składniki dania będziemy mieszać niestety "ręcznie", bo makaron w TM się rozpada.

    2. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wrzucamy cebulę i czosnek, 5 sek/obrót 5 i zgarniamy łopatką ze ścianek, dodajemy masło i 3 min/Varoma/obrót 1.

    3. W trakcie smażenia cebulki wykładamy cukinię pokrojoną na cienkie plastry, ok. 2-4mm na górną część Varomy. Płat łososia w całości wykładamy na dnie Varomy.

    4. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" dodajemy pozostałe składniki sosu, na naczynie nakładamy Varomę z łososiem i cukinią, gotujemy 20 min/Varoma/obrót 2.

    5. Do gotującej się wody wrzucamy makaron i gotujemy jak na opakowaniu. Chodzi o to, aby makaron był ugotowany i gorący zanim TM zakończy pracę.

    6. Jak TM zakończy pracę i makaron jest ugotowany, to odlewamy wodę z makaronu i przekładamy cukinię, łososia i sos do garnka w którym gotował się makaron i delikatnie mieszamy, przy pomocy łopatki, do połączenia się składników. Łosoś powinien się rozpaść na kawałki 1-3 cm.

    7. Ewentualnie posypać koperkiem lub przystroić gałązką kopru, jak kto lubi. SMACZNEGO!!!

  2. Tagliatelle
  3. Ugotować w dużym garnku zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.

Porady

Ilość makaronu i łososia, czy cukini można zwiększyć lub zmniejszyć według uznania.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

TAGLIATELLE Z ŁOSOSIEM I CUKINIĄ

Wydrukuj:

Komentarze

  • listopada 28, 2020 at 09:08

    Cześć. Wczoraj robiłam łososia. Wyszedł bardzo dobry. Tylko delikatnie sos sie przypalił, ale nie jestem zdziwiona. Ostatnio jak robiłam sos z cookidoo też był przypalony.

  • października 16, 2017 at 21:59

    Danie dobre ale faktycznie jest kilka poważnych niedoróbek w przepisie. Przede wszystkim ten czas robienia ... ja zamiast 20min robiłam z 40. Wówczas juz sos częściowo wyparował i sie przypalił. Wiec radzę poczytać komentarze poniżej. Ja nie przeczytałam 😋

  • listopada 21, 2016 at 00:43
    5.0

    Przepis extra.

    Fakt ze sos robie osobno Losos i cukinia pozniej.

    Tylko mam pytanie dlaczego sos sie przypala do dna?

    Mam TM5, jedyny minus to to ze lekko sie dno garnka przypala.

  • sierpnia 26, 2016 at 20:49
    5.0

    Bardzo dobre! Zamiast śmietany 30% dałam Ramę 7%.

  • marca 14, 2016 at 10:13

    Witam, po komentarzach widzę, że jednak przepis był niedopracowany. Mam nadzieję, że teraz po zmianach będzie mniej kłopotów i wszystkim będzie smakować. Pozdrawiam. Monika. Big Smile

  • marca 11, 2016 at 19:19
    3.0

    Smak doskonały tmrc_emoticons.) Jednak mieszając danie w TM zrobiła się się miazga ( tzw. paćka). Następnym razem makaron wymieszam z sosem i łososiem nie w TM, a ręcznie.

  • lutego 22, 2016 at 14:47
    4.0

    W smaku super. Niestety po 12 minutach ani łosoś ani cukinia nie były gotowe waroma dopiero zaczęła się grzać. Wrzuciłam cukinie do sosu a rybę dałam na koszyczek wyżej. I robiłam do skutku. Poponuje zmodyfikować. Wlać do naczynia wodę 1200g i postawić warome. Na dolnym koszyku cukinia na górnym łosoś. 16 min Werona obr 2. Po tym czasie wylać wodę i zrobić sos wystarczy go dac na tyle czasu żeby tylko chwilę się pogotowal. Mam nadzieję że moje sugestie komuś się przydadzą.

  • lutego 3, 2016 at 14:49

    Witam Cię Ilono, cieszę się, że smakowało i że jakoś sobie poradziłaś z cukinią. Ja też wolę mieszać ręcznie np. w garnku po ugotowanym makaronie, niż w TM. Pozdrawiam. Monika.

  • lutego 3, 2016 at 14:41
    5.0

    Danie przepyszne. Jedyny minus to przy użyciu średniej wielkości cukini - po podanym czasie w przepisie u mnie była w dalszym ciągu surowa i musiałam ją wrzucić na patelnię i przesmażyć.

    Potem na patelnię dodałam sos, makaron i tuńczyka i wszystko wymieszałam już na patelni, nie w Tm. Wyszło wyśmienite. Rodzince bardzo smakowało.

    Pocahontas

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: