thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
1h 20min
porcja/porcje/porcji
20 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 13/04/17
zmieniono dnia: 13/04/17

Składniki

Ciasto z marcepanem i makiem

  • 4 jaja
  • 1 szczypty soli
  • 30 g cukru
  • 150 g margaryny lub masła
  • 70 g cukru
  • 200 g marcepanu
  • 150 g kwaśnej śmietany 18%
  • 5 kropli olejku migdałowego
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g maku, niemielony

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Przygotowanie:
  1. 1. Blachę wysmarować tłuszczem (masłem, maslem klarowanym, margaryną lub olejem rzepakowym) i posypać bułką tartą w przypadku formy na babkę. Keksówkę lub tortownicę (26cm) można wyłożyć papierem do pieczenia.
    2. Nastawić piekarnik na 150 stopni, góra - dół.
    3. Oddzielić żółtka od białek. Do naczynia wkładamy motylka, białka i szczyptę soli i ubijać 4 min/3,5.
    4. Do piany dodać cukier (30g) i dalej ubijać 1 min/3,5.
    5. Pianę przełożyć do innego naczynia i wstawić do lodówki.
    6. Do umytego naczynia dodać masło/margarynę i ubijać 1 min/4.
    7. Dodać cukier (70g) i ubijać 5 min/4, dodając pojedyńczo żółtka.
    8. Dodać marcepan pokrojony na kawałki, śmietanę oraz olejek migdałowy i ucierać 2 min/3-5.
    9. Dodać proszek do pieczenia, sodę oraz mąkę i mieszać 30 sek/4.
    10. Dodać mak i wymieszać 10 sek/4.
    11. Do miski z pianą stopniowo dodawać masę makową, delikatnie mieszająć, aby nie opadła.
    12. Ciasto przełożyć do formy i piec 30 min na 150 stopni, potem przykryć folią aluminiową i piec przez kolejne 30 minut 180 stopni.
    13. Posypać cukrem pudrem, lukierem z cytryną lub zrobić polewę czekoladową. Dla podbicia smaku można wyłożyć masą marcepanową.

Porady

Można użyć formy na babkę, ale też keksówkę lub tortownicę, jak kto woli.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ciasto z marcepanem i makiem

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?