Czas przygotowania
45min
Czas całkowity
45min
porcja/porcje/porcji
6
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Składniki
SCHABOWE ROLADKI Z SOSEM I ZIEMNIAKAMI
- 6 plastrów schabu wieprzowego
- sól do przyprawienia mięsa
- pieprz mielony do przyprawienia mięsa
- papryka mielona do przyprawienia mięsa
- 20 g papryczki chili, świeżej
- 200 g czerwonej papryki
- 80 g cebuli szalotki
- 200 g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki oregano, suszonego
- 1 łyżkę oleju
- 900 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w plastry
- 600 g wody
- 100 g czerwonego wina, wytrawnego
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
- 4 suszone pomidory w oliwie
- 2 szczypty pieprzu, mielonego
- 2 szczypty soli
- 1 liść laurowy suszony
- 1 ziarno ziela angielskiego
- 50 g śmietany 18% tłuszczu
- 20 g mąki pszennej
- 2 szczypty cukru
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Schab rozbić i przyprawić z obu stron: solą, pieprzem i słodką mieloną papryką.
Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć obie papryki,cebulę,pieczarki, czosnek i oregano. Rozdrobnić 5 s /obr. 5. Otrzymany farsz rozłożyć na plastrach mięsa, zwinąć rolady i spiąć wykałaczkami.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, ułożyć rolady i podsmażyć z obu stron po 3 s.
W dolnej części Varomy ułożyć rolady, a w górnej ziemniaki.
Niewykorzystany farsz zostawić w "Blokada naczynia miksującego" , wlać wodę i wino, dodać koncentrat bulionu drobiowego, suszone pomidory, pieprz, sól, liść laurowy i ziele angielskie.
Nałożyć przystawkę Varoma. Gotować 36 minut / Varoma / obr.1.
Zdjąć przystawkę Varoma, a do "Blokada naczynia miksującego" wlać śmietanę, dodać mąkę i cukier. Gotować 3 minuty / obr. 6.
Rolady podawać z ziemniakami, sosem i np. surówką z kiszonych ogórków.
https://cookidoo.pl/recipes/recipe/pl/r505274
Porady
Mąkę pszenną można zastąkić np mąką jaglaną, ryżową lub ziemniaczaną
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
NIka2ziękuję, czekam na opinię
Wygląda bardzo apetycznie, muszę spróbować
Are you sure to delete this comment ?