Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
20min
porcja/porcje/porcji
--
--
Poziom
Łatwy
Składniki
Kurczak z Warzywnym ryżem WIOLETTA
- 100 g piersi z kurczaka, bez kości, lub 110g piersi z indyka bez kości
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprz, mielony
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- 1/2 łyżeczki kurkumy, mielonej
- 1/2 łyżeczki czosnek, mielony
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych, lub oregano i bazylię suszone
- 60 g marchewki
- 60 g cukinii
- 60 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych
- 2 łyżki koncentratu bulionu rybnego, wykonanego w TM, lub 1 łyżeczkę soli
- 65-70 g ryżu parboiled
- 1200 g wody
SOS
- 10-20 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 150 g cebuli, pokrojonej w ósemki
- 16 g oliwy z oliwek extra vergine, lub masła klarowanego, lub oleju kokosowego, lub smalcu gęsiego
- 100 g napój owsiany, lub migdałowy, ryżowy itp (bez dodatku cukru)
- 1 łyżeczki musztardy
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprz, mielony
- 3/4 łyżeczki papryka słodka, mielona
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kurczaka, dodać sól, pieprz, paprykę słodką, kurkumę, wymieszać. Kurczaka w marynacie ułożyć w dolnej części przystawki Varoma, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, cukinię i paprykę, rozdrobnić 4 s/obr. 5. Przełożyć rozdrobnione warzywa na wkład Varomy, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć koncentrat bulionu warzywnego i wodę. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć przystawkę Varoma z kurczakiem i warzywami, gotować na parze 25 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
- Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, ryż przełożyć do innego naczynia, odstawić. Dodać ugotowane warzywa, dokładnie wymieszać kopystką, ułożyć ugotowanego kurczaka, odstawić w ciepłe miejsce. Płyn pozostały po gotowaniu przelać do innego naczynia, zachować. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić 5 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać oliwę, rumienić Wysokie Temp. . (tej funkcjo w thermomixie nie znajdziesz musisz wpisać w cookidoo rumienienie cebuli i wtedy to zrobić przez ten przepis)
- Dodać 150 g zachowanego płynu pozostałego po gotowaniu, musztardę, sól, pieprz, paprykę słodką, gotować 4 min/100°C/"Obroty wsteczne" /obr. 3, następnie uruchomić Miksowanie "Miksowanie" /20 s.
- Dodać rozdrobnioną natkę pietruszki, dokładnie wymieszać kopystką. Kurczaka z warzywnym ryżem podawać na ciepło jako danie główne.
Kurczak z warzywnym ryżem
SOS
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?