thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
3 osoba/osoby
Poziom
Średni

Składniki

KOTLETY

  • 500 g piersi z kurczaka, oczyszczonej z błon
  • 2 kajzerki, pokrojone na 4 części
  • 0,5 szklanki mleka, do namoczenia bułki
  • 1 natka pietruszki
  • 1 żółtko
  • 3 czubate łyżki Miękkiego masła
  • 1 jajko, do panierowania
  • 5 czubatych łyżek bułki tartej, do panierowania
  • olej do smażenia
  • sól, do smaku
  • pieprz, do smaku

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Kajzerkę namoczyć w mleku przez 30 min. Nie może być całkiem miękka.

    2. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włożyć pokrojone na 3 cm kawałki piersi z kurczaka. Najlepiej jeśli mięso jest schłodzone w zamrażalniku ok 30 min.

    3. Mielić 10 s obroty 5. Przełożyć kopystką zmielone mięso do innej miski.

    4. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włożyć namoczoną w mleku, nieodciśniętą kajzerkę i natkę pietruszki. Mielić 6 s obroty 6. W razie potrzeby bułkę można zmielić jeszcze przez 3 s obroty 6.

    5. Dodać zmielone wcześniej mięso, 3 łyżki masła, 1 żółtko, sól i pieprz do samku (ok 1 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki pieprzu).

    6. Wymieszać 10-15 s obroty 3.

    7. Z przygotoanej masy formować kotlety o wielkości ok 6 cm.

    8. Kotlety panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej.

    9. Smażyć na rozgrzanym oleju przez ok 4 min z obu ston.

Porady

Kajzerkę można moczyć krócej niż 30 min. Nie może być zbyt miękka ponieważ kotlety nie będą się formować.

Natkę pietruszki można lekko posiekać przed dodaniem do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego"

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Kotlety Pożarskiego

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?