thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
45min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Kotleciki mielone z indyka z farszem pieczarowym

  • 60 g cebula
  • 200 g pieczarki, waga już obranych
  • 10 g oliwa z oliwek
  • 500 g mięso mielone z indyka
  • 1 jajko
  • 40 g bułka tarta
  • sól
  • pieprz czarny, mielony
  • tymianek, suszony
  • papryka ostra, mielona
  • suszona pietruszka

  • 700 g woda

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma kup teraz
  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Farsz
  1. Cebule wkładamy do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" i siekamy na 3s/obr.5, następnie dodajemy pieczarki i siekammy na 4s/obr.4, zgarniamy wszystko kopystką na dno naczynia i dodajemy oliwe, ok. pół łyzeczki tymianku, 1/3 łyżeczki soli i pieprzu.
  2. Dusimy na 10min/120stopni/obr.1 dając zamiast miarki koszyczek.
  3. Gotowy farsz przekładamy do innego naczynia.
  4. Kotleciki:
  5. Do naczynia wkładamy mięso, jajko, bułke tartą, ok. pół łyżeczki soli, pieprzu, papryki ostrej, tymianku i pietruszki. Mieszamy 10s/obr.4
  6. Dzielimy mięso na 8 częsci. Każdą z nich na kolejne dwie - mniejszą i większą. Oba kawałki spłaszczamy. Większy ukladamy w dłoni i nakładamy do niego farszu (ok 2. łyżeczek), następnie nakładamy mniejszą część i zlepiamy je razem formujacąc kotlet. Gotowy odkładamy do Varomy.
    *Jeśli kotleciki źle się lepią pomoże zwilżenie dłoni.
  7. Do naczynia wlewamy wodę (opcjonalnie wkładamy koszyczek w którym możemy zrobić ziemniaczki lub ryż), nakładamy przystawke Varoma i gotujemy 30min/Varoma/obr.1.
  8. Gotowe!

Porady

Zamiast bułki tartej można użyc zmielonych dowolnych płatków typu jaglanych czy kukurydzianych.

Przepis zmodyfikowałam na podstawie przepisu z instagrama autorstwa ona_zdrowo_gotuje

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Kotleciki mielone z indyka z farszem pieczarowym

Wydrukuj:

Komentarze

  • lutego 4, 2018 at 19:20

    Przepyszne! Pieczarki trzeba rzeczywiście odcedzić.

  • stycznia 22, 2018 at 14:24
    5.0

    Zrobilam te kotleciki i wyszly doskonale. Farsz był lekko wodnisty, to nadmiar wody usunęłam na sitku. Ładnie się lepią, a po ugotowaniu przepyszne w smaku. Tymianek nadaje ciekawego smaku potrawie. Pikantne, kto nie lubi ostrych dań proponuję dodać mniej chili.