- TM 31
Składniki
Składniki
- 500 g mięsa na gulasz, pokrojonego w kostkę lub paski
- 1 łyżeczki wywaru z TM lub 1 kostka rosołowa
- ok 1400 g woda lub wywar z rosołu, (400g powinno być gorące)
- Przyprawy, (1 łyżeczka pieprzu,1 łyżka papryki słodkiej, pół łyżeczki papryki ostrej, ziele angielskie, liść laurowy, 1 łyżka majeranku, 1 łyżka lubczyku, 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej z TM)
- 100 g koncentratu pomidorowego
- ok 80 g włoszczyzny, (pokrojona pietruszka, marchewka, por, seler)
- 100 g cebuli szalotki, przekrojone na pół
- 150 g cebuli, przekrojone na pół
- 2 ząbki czosnku
- 200 g czerwonej papryki, pokrojonej w cienkie paski
- 200 g małych pieczarek, pokrojonych w ćwiartki
WARIACJA
- 2 ogórki kiszone pokrojone w kostkę lub
- 200 g cukinii pokrojonej w kostkę
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia miksującego wkładamy czosnek wraz z 150g cebuli, ustawiamy TM na 5 s/5. Zgarniamy składniki ze ścianek za pomocą kopystki. Wlewamy olej i dusimy 3min/Varoma/1.
Pokrojone mięso solimy i obsmażamy na patelni do zrumienienia (będzie wtedy bardziej kruche i soczyste). Mięso dodajemy do naczynia razem z włoszczyzną i dolewamy 400g gorącego wywaru z rosołu lub wody. Dodajemy kostkę rosołową i dusimy 10min/100°C/"Obroty wsteczne" /1.
Następnie dodajemy przyprawy (oprócz majeranku i lubczyku), koncentrat oraz dopełniamy naczynie resztą wywaru/wody i ustawiamy na 20min/100°C/"Obroty wsteczne" /1. Podczas gotowania unieść lekko miarkę lub na przykrywce postawić koszyczek.
W tym czasie szalotkę obsmażamy na patelni aż do lekkiego przypalenia.
Po 20 minutach do naczynia dodajemy pokrojoną paprykę, szalotkę, pieczarki, majeranek oraz lubczyk i gotujemy 30min/100°C/"Obroty wsteczne" /1.
Porady
Na 10 min przed końcem gotowania warto sprawdzić gęstość gulaszu. Jeśli wyda się zbyt gęsty można go uzupełnić wodą, jeśli zbyt rzadki można dodać 1-2 łyżki pszennej mąki i dalej gotować zgodnie z przepisem.
Do gulaszu możemy użyć każdego rodzaju mięsa np. wołowe ale wtedy należy dusić dłużej, niż pozostałe rodzaje mięs. Jeżeli decydujemy się na wieprzowinę to wybieramy szynkę, łopatkę lub karkówkę. Możemy też kupić pokrojone w kostki mięso gulaszowe.
Rodzaj przypraw i ich ilość podane są tylko jako przykładowe.
Dla zwolenników ostrzejszych dań można dodać wiecej papryki ostrej w proszku lub pół drobno posiekanej świeżej papryczki chili/jalapeno. Ogórki kiszone można dodać już po ugotowaniu gulaszu lub razem z papryką i pieczarkami. Cukinię dodajemy na 10 min przed końcem gotowania.
Smacznego!
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Pycha
Super przepis
Niestety pomyłka z ilością wywaru
ja zrobiłem z dziczyzną i smak owszem rewelacja ale mimo iż mięso dusilem dłużej z wiadomych przyczyn, i dodałem mnie wody niż w przepisie to i tak musiałem nieco zagęścić mąką.
dałam tylko 600g wody - nadal wychodzi raczej zupa, ale bardzo dobra
dodałam też więcej warzyw ok. 140 g
Faktycznie bardziej to wyszła zupa.
Po mimo dodania 2 razy miej wody.
W smaku bardzo dobre
Ja dałam więcej włoszczyzny - 150g, którą poszatkowałam po cebuli 5 sek obr 5 i razem dusiłam w oleju. oleju dałam 30g. nie dałam szalotki, bo nie miałam, ale to nie przeszkadzało. super ostra potrawa , ale za rzadka jak na gulasz. Pierwszego dnia podałam z ziemniakami głównie mięso z odrobiną płynu bez mąki, a na drugi dzień z ziemniakami w srodku i chlebem razowym jako zupa gulaszowa - pychota!!! jako zupa zdecydowanie lepsza i bardziej sycąca.
Ziemniaki w kostkę 2-3 cm wrzuciłam na Varomę od początku gotowania mięsa. wyszły idealne i do gulaszu i do zupy (wrzuciłam d środka). Potem w naczyniu "po sosie" zrobiłam surówkę wielowarzywną, z tego co miałam, z ogórkiem kiszonym, na kapuście pekińskiej, z jabłkiem i papryką. Wyszedł pełny pyszny obiad. Polecam.
Przepyszny, polecam goraco
Wlasnie gulasz przygotowalam ( przepis rewelacyjny )
dzieki
Hej , ile tego oleju bo nic nie pisze ?
sprobuje 35ml tak jak @awal napisal.
Dziekuje za uwage .
pozdr
Po skonsumowaniu przez domownikow (w tym czterolatka) gulasz oceniam jako bardzo dobry. Zarowno z ryzem jak i ziemniakami jest bardzo smaczny. Ponadto dodalam do niego jeszcze troche czosnku staropolskiego i pomimo braku ostrej papryki ma w sobie cos z ostrosci. Polecam. Z tego przepisu mialam obiad na chyba trzy dni.
Are you sure to delete this comment ?