thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
--

Składniki

SOS

  • 300 g owoców świeżych
  • 2 płaskich łyżeczek cukru (opcjonalnie)

WARIACJE

  • 40 g płatków migdałowych
  • 40 g wiórków kokosowych

Deser

  • 3 płaskie łyżeczki do herbaty żelatyny w proszku (bez gotowania)
  • liście świeżej mięty do dekoracji
  • 1 laski wanilii
  • 80-100g g pokruszonej chałwy
  • 250 g mleka
  • 250 g śmietanki 30 %

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlewamy mleko, śmietankę oraz dodajemy  pokruszoną chałwę.

    Laskę wanilii należy przekroić i  nożem zdąć nasionka doBlokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" . Do naczynia dodajemy laskę wanilii i włączmy TM 10 min/80ºC/obr. 2.

    Na ok. 2 min przed końcem sprawdzamy czy deser jest wystarczająco słodki, ewentualnie dosypujemy cukru lub dodajemy chałwy i wsypujemy żelatynę. Włączamy TM na ostatnie 2 minuty.

    Wyjmujemy laskę wanilii, przestudzamy i przelewamy do posmarowanych olejem foremek.

    Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia (ok 2-3h).

     

    250 g owoców wrzucamy do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" , ustawiamy 5-10s/7-8. Opcjonalnie przy kwaśnych owocach można do TM wsypać 1-2 łyżeczki cukru. Pozostałe owoce używamy do dekoracji, razem z liśćmi mięty.

Porady

Deser można przyrządzić z samej śmietanki (500ml)  lub zamiast mleka dodać mleko skondensowane niesłodzone.

W celu ułatwienia wyjęcia deseru przed podaniem foremki z zastygniętym deserem zanurzamy ja na kilka chwil w ciepłej wodzie i wyjmujemy na talerzyk. Deser można też zostawić do zastygnięcia w eleganckich kieliszkach czy szklankach. Wyglądają równie ładnie i nie musimy wyjmować deseru na talerzyk, co czasami bywa nienajłatwiejsze.

Do deseru można razem z żelatyną dodać również wiórki kokosowe lub płatki migdałowe. Jeśli chcemy je dodać zamiast chałwy, wtedy dodatkowo wsypujemy do mleka 80-100g cukru.

 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Panna cotta z chałwą

Wydrukuj:

Komentarze