thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
2 porcja/porcje/porcji
Poziom
--

Składniki

Chicken Satay z ryżem z kalafiora na Varomie

Składniki na sos satay: 60g

  • 100 g orzechy arachidowe solone
  • 170 g mleczka kokosowego
  • 80 g wody
  • 25 g sambal olek lub sriracha
  • 10 g ząbka czosnku, (2 ząbki)
  • 10 g Sosu sojowego ciemnego (lub jasnego)
  • 15 g soku z limonki
  • 20 g daktyli
  • 10 g papryczki ostrej chili, (opcjonalnie)

Składniki na kurczaka w marynacie (2 porcje):

  • 300 g Fileta z kurczaka
  • 15 g mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczki przyprawa curry
  • 15 g sambal olek lub sriracha

Składniki na ryż z kalafiora (2 porcje):

  • 400 g kalafior (różyczki)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Przygotowanie sosu:
  1. Wszystkie składniki na sos przekładamy do naczynia miksującego. Miksujemy 1 min/ obr. 10. Zgarniamy kopystką na dno.
  2. Gotujemy 10 min/ 100°C/ obr. 3 bez miarki. Kładziemy na pokrywę koszyczek, aby nie zabrudzić Thermomix.
  3. Przelewamy do miseczki/ pojemnika/ słoika. Część sosu wykorzystamy dziś, część jutro, a resztę możemy zamrozić i wykorzystać do mięs, ryb, tofu i warzyw kiedy dopadnie nas głód.
  4. W międzyczasie szykujemy szaszłyki z kurczaka.
  5. Przygotowanie kurczaka:
  6. Piekarnik rozgrzewamy do 220 °C z termoobiegiem. Blachę do piekarnika wyjmujemy i wykładamy papierem do pieczenia, odstawiamy na bok.
  7. Kurczaka kroimy w kostkę lub paseczki, przekładamy do miseczki. Dodajemy przyprawę curry, sambal olek i mleczko kokosowe. Mieszamy.
  8. Połowę kurczaka nabijamy na długie wykałaczki mniej więcej do połowy. Drugą połowę zostawiamy na jutro w miseczce i przykrywamy folią.
  9. Szaszłyki kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 15-18 minut w zależności od piekarnika.
  10. W międzyczasie szykujmy ryż z kalafiora.
  11. Przygotowanie ryżu:
  12. Do naczynia miksującego przekładamy różyczki kalafiora, rozdrabniamy 5 s/ obr. 5.
  13. Przekładamy do dolnej przystawki Varoma, Na środku palcem wydrążamy dziurę, tak aby para dostawała się do środka.
  14. Do naczynia miksującego wlewamy 600 g gorącej wody, zakładamy Varomę i zamykamy. Gotujemy 12 min/ Varoma/ obr. 2.
  15. Ściągamy Varomę.
  16. Do ryżu z z kalafiora możemy dodać opcjonalnie poszatkowaną natkę pietruszki oraz sos sojowy, sól, pieprz do smaku.
  17. Na talerz wykładamy jedną porcję ryżu, szaszłyki z kurczaka i sos w małej miseczce.

Porady

Kcal: 366 | B: 42.0 g | T: 16.7 g | W: 11.7 g

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chicken Satay z ryżem z kalafiora na Varomie

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy