Składniki
- 220 gramów mleka
- 1 jajko lekko roztrzepane
- 15 gramów oliwy z oliwek lub masła klarowanego
- 80 gramów gęstego jogurtu typu greckiego
- 7 gramów drożdży suchych
- 550 gramów mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 30 gramów masła klarowanego lub zwykłe masło rozpuszczone
- sezam, czarnuszka, czosnek lub zioła wedle uznania
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Mleko, jajko, jogurt, oliwę oraz drożdże wymieszać 3 sek./ obr.7
Podgrzać 3 Min. /50ºC/ obr.2
Dodać mąkę, sól, cukier i proszek do pieczenia i wyrobić ciasto 3 min./"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto"
Ciasto przełożyć do nasmarowanej oliwą dużej miski, szczelnie owinąć folią spożywczą i zostawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
Po tym czasie wyrośnięte ciasto odgazować przez udeżenie reką w środek, wyłożyć na posypany maką blat i wyrobić.
Podzielić na 6 kawałków.
Piekarnik nagrzać do 230 stopni razem z dużą blachą do pieczenia na górnej połce.
Każdą kulkę ciasta wyrobić jescze raz ok 2 minut , rozwałkować na kształt łezki o grubośći 5mm.
Na tym etapie dodajemy posypki wedle uznania :
- świeża kolendra, czosnek, rozmaryn, pietruszka
- ziarenka maku, sezamu, słonecznika, czarnuszka
- Ja zazwyczaj stosuję sezam lub czosnek zależnie od dania do jakiego podaję chlebek.
- Placek posypać sezamem i delikatnie go "wwałkować" w ciasto.
Blachę w piekarniku podsypać mąką, układać na gorącej po ok 3 placki i piec ok 10 minut do momentu gdy placki "napuchną" i nabiorą złotego koloru.
Na dwie minuty przed końcem pieczenia każdy placek posmarować dobrze klarowanym masłem.
Upieczone placki zawijać w płócienny ręcznik kuchenny dla zachowania temperatury. Podawać na ciepło do wszelkich potrawek i sosów indyjaskich.
Porady
Placki można też piec przy użyciu kamienia do pizzy.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
anka25: tutaj znajdziesz przeliczniki na drożdże https://luksusowakuradomowa.com/drozdze-swieze-suche/#PRZELICZNIKI-DRO%C5%BBD%C5%BBY
Zosiu, Luksusowa Kura Domowa
chlebek nie smakuje jak prawdziwy naan ale daje 5 gwiazdek bo jak dla mnie super
Nie wiem czy za długo piekłam ale wyszły trochę twarde :/
Chlebek dzisiaj upiekł mój 7 letni synuś Pyyyyychota
Zachęcający Dodaję do wypróbowania Pozdrawiam
dziękuję bardzo za informację ;o) Pozdrawiam
;o)
Zawsze jest zasada,że świeżych drożdży daje się dwa razy tyle co suchych. Nigdy nie robiłam ze świeżymi, ale raczej nic nie stoi na przeszkodzie.
“Kreatywność to wymyślanie, eksperymentowanie, wzrastanie, ryzykowanie, łamanie zasad, popełnianie błędów i dobra zabawa " - Mary Lou Cook
Chlebek upiekę i podam z orginalnym kurczakiem po indyjsku Dziękuję za przepis
Ciekawy przepis... ;o) A czy można w nim użyć świeżych drożdży? Jeśli tak to ile ich trzeba dać? ;o)
;o)
Kiedyś jadłam taki chlebek w restauracji bardzo mi smakował dodaje do wypróbowania pozdrawiam
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Are you sure to delete this comment ?