thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3
Czas przygotowania
5min
Czas całkowity
1h 5min
porcja/porcje/porcji
600 g
Poziom
Łatwy
  • TM 5
opublikowany: 19/04/16
zmieniono dnia: 19/04/16

Składniki

  • 150 g maślanki
  • 100 g otrębów owsianych
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 100 g Płatkow owsianych pelnoziarnistych
  • 100 g słonecznika
  • 100 g pestek dyni
  • 100 g Sieminia lnianego
  • 30 g sezamu
  • 50 g ziaren orkiszu
  • 20 g czarnuszki, opcjonalnie ziaren chia
  • 5 jajek

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Przygotowanie cista na chleb
  1. Do TM wkładamy jajka, maślankę i sól. Mieszamy 5 sek, Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" 5

     

  2. Dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy 6 sek, Brak obrotów wstecznych"Brak obrotów wstecznych"   5

    Opcjonalnie, jeżeli ktoś nie lubi grubych ziaren 6 sek, Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" 6

  3. Ciasto wlewamy do foremki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez 1 godzinę.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chlebek Fit Agnieszki

Wydrukuj:

Komentarze

  • czerwca 15, 2017 at 15:52

    Chlebek bardzo dobry, zdrowy i pożywny. Ja daje tylko mniej czarnuszki - 2 płaskie łyżeczki - bo jak dla mnie ilość podana w przepisie jest przesadzona - czuć tylko czarnuszkę... Winkpoza tym jet ok.

  • kwietnia 23, 2016 at 12:56

    Lubię takie ziarenkowe chlebki, dodaję do wypróbowania. Rozumiem, że jest on bez drożdży, czy zakwasu, czyli nie rośnie. Na jakiej wielkości formę wystarczają podane składniki?