thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
40min
porcja/porcje/porcji
12 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Dekoracja:

  • sezam ogrzany na patelni, (uzyskasz w ten sposób lepszy aromat)
  • 1 jajko rozbite z łyżką ciepłej wody

CIASTO:

  • szczypta cukru
  • 1 łyżka miodu (najlepiej płynny)
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 5 g soli
  • 560 g mąki pszennej
  • 25 g drożdży, świeżych
  • 3 miarki thermomix-a mleka w temp. pokojowej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Przygotowanie bułeczek
  1. Wszystkie składniki z pozycji "CIASTO" umieścić w naczyniu miksującym (najlepiej w podanej kolejności - tak aby cukier trafił na drożdże, a sól jak najdalej od nich).Wyrabiamy ciasto: (30 sek. obr. 6, dalej interwał czas około 2 min).Wyrobione ciasto wyjmujemy z thermomix-a umieszczamy w miseczce lekko podsypując mąką i pozostawiamy pod ściereczką na około 15 min. Po tym czasie drożdże powinny zacząć pracować. Ciasto wyjmujemy z miseczki i formujemy z niego rulon. rozcinamy na 12 części i wytaczamy z nich zgrabne bułeczki.

    Bułeczki układam zachowując sporą odległość na blaszce co pieczenia, smarujemy rozbitym jajkiem zmieszanym z przygotowanym sezamem. Sezam lepiej wymieszać z jajkiem i wtedy nakładać go na bułeczki - nie będzie tak odpadał od bułek po upieczeniu.Tak przygotowane bułeczki umieszczamy w piekarniku ( temp. ok 50 stopni i pozostawiamy do wyrośnięcia w tej temperaturze przez ok. 20 min. Po tym czasie podkręcamy temperaturę do 180stopni - pieczemy bułki jeszcze ok. 15-20 min. aż się zarumienią.

Porady

Bułeczki doskonale smakują z przygotowanymi w domu hamburgerami, które podczas wykonywania można dopasować do wielkości wcześniej upieczonych bułeczek. Aby uzyskać wartościowe hamburgery jako dodatki użyjmy kilku zdrowych składników: warzywa, sosy (najlepiej samodzielnie przygotowane z podstawowych produktów), można też do środka dodać kiełki (cebuli, lucerny, kozieradki, brokuła, rzodkiewki).

Tak przygotowany domowy hamburger z całą pewnością zastąpi fastfoody u dzieci. Będzie równie smaczny, ale bez dodatków polepszaczy. Będzie też o wiele bardziej wartościowy jeżeli chodzi o wartości odżywcze.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Bułeczki hamburgerowe

Wydrukuj:

Komentarze